Poptávka po mléčných výrobcích v České republice pokračuje ve svém poklesu, což se projevuje snižováním nákupních cen mléka. 

Mlékárny se snaží snížit ceny svých výrobků, ale to nemá vždy vliv na prodejnost. 

Spotřeba mléka a mléčných výrobků loni v České republice klesla o 6,4 % na 249,9 kilogramů na osobu a rok.

Cena surového mléka je stále vyšší než v jiných zemích, například v Německu, Polsku nebo na Slovensku, uvedl. Podle Kopáčka současná situace v mlékárenství vyvolává velkou nejistotu ohledně produkce mléka, růstu poptávky a celkového ekonomického rámce.

„Takový je stav těchto dnů, a jak vidíte, nevyvolává to, alespoň prozatím, mnoho optimismu,“ sdělil předseda mlékárenského svazu, který’ stejně jako ředitel Agrární komoiy ČR Václav Suchan, kritizoval zrušeni některých národních dotačních titulů.

Podle nich to snižuje schopnost českých firem konkurovat zahraničním výrobcům.

Náklady mlékáren se letos po nárůstu v minulém roce ustálily, včetně plateb za energie. „Mohu potvrdit, že řada mlékáren už promítla ty snížené vstupy do svých cen, nicméně se to zatím neprojevilo ve všech případech na pultech a regálech v obchodě,“ sdělil Kopáček.

Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová připomněla, že ceny potravin neurčuji zemědělci a potravináři, to podle ní dělají obchodní řetězce. V poslední době se podle ní poukazuje na to, že měli potravináři vysoké zisky. „A nikdo si neuvědomí, že z obratu jsou to třeba dvě tři procenta,“ uvedla Večeřová. Firmy by podle ní kvůli investicím potřebovaly zisk alespoň na úrovni od tří do šesti procent.

Zdroj: Zemědělec, 40/2023, str. 7