Ministerstvo zemědělství zrušilo dotační program pro potravinářské firmy pro letošní rok. Vláda plánuje ušetřit přes 10 miliard korun ze státního rozpočtu na zemědělské dotace 

v příštích dvou letech. Ministr zemědělství tvrdí, že firmy s výrazným ziskem by si měly investice zajistit samy.

Vladimír KROC, moderátor:

A co argument Dany Večeřové, že prý firmy, které pobíraly dotace, v porovnání s ostatní podniky v Evropě i ve světě rozhodně nepatří mezi velké.
 
Petr HAVEL, agrární analytik:
 
Tak ano, pohledem ČR i naše největší firmy jsou v porovnání s Evropou nebo se světem vlastně malé, ale toto byl dotační titul, který byl specializován a vytvořen právě pro ty větší, u nás největší potravinářské podniky. Takže samozřejmě zase v konkurenci těch našich menších, byť velkých na naše poměry podniků, tak v konkurenci s evropskou konkurencí je to samozřejmě určitá nevýhoda. Je potřeba možná říci, že do zemědělství jde zhruba 40 miliard dotací ročně, na potravinářství speciálně je to jenom 230 milionů. Čili je to zdaleka ne ani 1 % vůbec podpor, které směřují do agropotravinářského průmyslu. Takže já si zase myslím, že nějaký způsob podpory našich potravinářských podniků by přece jen zachová být měl.
 
 
Zdroj: Radiožurnál