Kolem másla se toho v posledních letech hodně událo, jeho vysoké ceny se jeden čas staly dokonce předvolebním tématem. Řeší se i kvalita, proto se máslu opakovaně věnuje časopis dTest. Po posledním testování vyslal spotřebitelům dobrou zprávu: žádné máslo vyloženě nepropadlo, hodně bodů sbírala za chuť.

Vyznejte se v názvech

Víte, co kupujete, když do košíku přihodíte tradiční, čerstvé nebo třeba farmářské máslo?

  • TRADIČNÍ MÁSLO je název upravený evropským nařízením č. 1308/2013. Podle definice se jedná o máslo získané přímo z mléka nebo smetany.
  • ČERSTVÉ MÁSLO je speciální kategorie másla zavedená českou vyhláškou č. 397/2016 Sb. Jako ‚čerstvé‘ se smí označovat pouze máslo, od jehož výroby uplynulo méně než 20 dnů.
  • STOLNÍ MÁSLO je takové, které bylo skladováno nejdéle 24 měsíců od data výroby při teplotách –18°C a nižších. Balené stolní máslo se musí spotřebovat do 20 dnů od vyskladnění z mrazírenského skladu.
  • FARMÁŘSKÉ MÁSLO legislativa nezná a nepředepisuje pro něj žádné speciální požadavky. Jde čistě o obchodní název.
  • SELSKÉ MÁSLO rovněž nemá přesně definovaný význam, používá se jako označení pro máslo vyráběné v malých výrobnách.
  • SOLENÉ MÁSLO obsahuje 1 až 2% soli, která tradičně přispívala k delší trvanlivosti. Solené máslo je obvyklé v zahraničí, populární je například v severských zemích.
  • MÁSLO SE SMETANOVÝM ZÁKYSEM býval kdysi speciální druh másla. Dnes se tak označují výrobky obsahující alespoň 75 % mléčného tuku. Vyrábí se z másla, ke kterému se přidává smetana nebo mléko naočkované mlékárenskými kulturami.
  • POLOTUČNÉ MÁSLO (nebo třičtvrtětučné) obsahuje méně tuku, konkrétně 60–62%, respektive 39–41 %.

Více informací a kompletní výsledky najdete na stránkách časopisu dTest.

Celý článek si můžete přečíst zde: