Konference s názvem Zdraví a vitalita včelstev, se koná již tento víkend (30.9-1.10. 2023) v brněnském Mendelově muzeu Masarykovy univerzity (Mendlovo nám. 907/1a, Brno-střed) Mendelova společnost pro včelařský výzkum, z.s. (MSVV).

Konference propojí odborníky s veřejností a nabídne informace o nových přístupech ke zlepšení zdraví a kondice včelstev. Akce otevře veřejnosti témata chovu včel, veterinární péče a bude sledovat souvislosti se zemědělským hospodařením, biodiverzitou a celkovým stavem krajiny. Víkendový program nabídne odbornou konferenci s účastí zahraničních i tuzemských přednášejících, panelové diskuze, promítání filmu Kam mizí včely („The Pollinators“) a praktický workshop výroby domácí kosmetiky z včelího vosku.

Výzkumná pracovnice a odbornice na včelí škůdce a choroby Kaira Wagoner představí nástroj UBeeO pro zlepšení čistícího pudu včel, Geert Stealant a Torben Schiffer sdělí své poznatky s predátory Varroa D. a tuzemští přednášející se podělí o své přístupy a zkušenosti, jak obor včelařství dále rozvíjet směrem ke zlepšení zdraví, vitality a odolnosti našich nejvýznamnějších opylovatelů. Panelová diskuze „Strategie tlumení varroózy v ČR“ otevře prostor pro sdílení a řešení aktuálních témat na poli veterinárních opatření a adaptací včelstev na staré i nové patogeny. „Nedělní diskuze s názvem „Krajina pro včely“ bude reflektovat proměny hospodářských systémů v krajině a jejich vliv na opylovatele,“ říká Jaroslav Bajko, předseda MSVV.

Kontaktní osoba: Ondřej Hampl, ACCEDO Czech Republic Communications s.r.o., Národní 341/23, 110 00 Praha 1
m. +420 775 132 199
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.