Evropská Unie v říjnu 2021 rozhodla (zde) o poskytnutí finančních prostředků z ozdravného Covid balíčku ve výši 2 miliony EUR dvěma nizozemským firmám pracujícím na zlevnění a zvýšení udržitelnosti laboratorně pěstovaných tkání imitujících maso. Společnosti (Nutreco a Mosa Meat) se přitom zabývají produkcí laboratorně pěstovaného hovězího masa pro komerční účely. V uplynulých týdnech pak Komise podpořila v rámci Horizon Europe projekt Hydrocow zaměřený na vývoj syrovátkové bílkoviny z oxidu uhličitého a vodíku za pomocí elektřiny, projekt bude financován 5,5 miliony EUR (zde). Cílem projektu je zkonstruovat mikroba, který bude schopen přeměnit oxid uhličitý a vodík vyrobený z vody pomocí elektřiny na beta-laktoglobulin, hlavní složku mléka, a tím umožnit vyrábět imitace mléka zcela bez krav. V uplynulém týdnu pak evropská média informovala o dalším projektu, který Evropská komise podpoří z evropských finančních prostředků. Jedná se o projekt zaměřený na odstraňování bariér, které aktuálně brání velko-objemné produkci laboratorně pěstovaných tkání imitujících maso. Výzkumníkům z Německa, Izraele a Velké Británie tak Evropská komise rozpočtem 1,8 milionu EUR plánuje pomoci komercializovat produkci laboratorně pěstovaných proteinů. Projekt spadá pod EIT Food, jeho cílem je mj. snížit náklady na sérum potřebné pro produkci laboratorně pěstovaných imitací.

Více informací zde.