V Českých Budějovicích v rámci zahajovacího dne 49. ročníku agrosalonu Země živitelka 2023 proběhl v expozici Potravinářské komory a České technologické platformy pro potraviny kulatý stůl na téma cen potravin a aktuálních problémů českého potravinářského sektoru. Kulatého stolu se zúčastnil předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil, předseda vlády Petr Fiala, předseda zemědělského výboru PČR Michal Kučera a další hosté. Potravináře pozvali ke kulatému stolu společně prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová a ministr zemědělství Marek Výborný.

Pracovního jednání se za potravináře zúčastnili Ondřej Beránek BOHEMIA SEKT, Oldřich Gojiš, INTERLACTO, Bohumil Hlavatý, Svaz pekařů a cukrářů, Miroslav Leština, ŠUMAVSKÝ PRAMEN, Jan Lukeš, ředitel společnosti CARLA, Čestmír Motejzík, MASO UZENINY PÍSEK, Karel Pilčík, předseda představenstva Českého svazu zpracovatelů masa a ředitel MP Krásno, Hynek Strnad, AROCO, Václav Šitner, ZÁMECKÝ LIHOVAR A PIVOVAR BLATNÁ, Zdeněk Štěpánek, XAVEROV a Milan Teplý, MADETA.

Potravináři informovali premiéra, že nejsou ti, kteří nesou hlavní vinu na zdražování potravin. Loňský rok byl všechny i pro potravináře velmi složitý. Ceny potraviny významně ovlivnily stále se zvyšují náklady, zejména ceny energií, a to jak u zemědělců, potravinářů, tak i obchodních řetězců.