Historicky byly obiloviny a výrobky z nich základem výživy lidí (výrobky nebo pokrmy ve formě máčených zrn, vařených šrotů, obilných kaší, různými postupy zpracované chleby a pečivo rozmanitého tvaru). Obiloviny sloužily a slouží jako zdroj rychle dostupné a snadno využitelné energie uložené ve formě škrobu v endospermu obilného zrna. Uvedená výhoda obilovin se v dnešním světě stává nevýhodou. Nadbytek příjmu energeticky bohatých potravin a nedostatečný výdej energie (sedavý způsob zaměstnání a nízká fyzická aktivita) může vést k rozvoji nadváhy, obezity, cukrovky 2. typu a dalším zdravotním komplikacím.

Odborná publikace České technologické platformy pro potraviny, Potravinářské komory ČR a Centra zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací.

Více zde:http://www.ctpp.cz/data/files/obiloviny%20web.pdf

 

Zdroj: ČTPP