Pozvánka na odbornou konferenci z cyklu konferencí "za pět minut dvanáct" na téma: Potravinový odpad a cesty k jeho efektivnímu předcházení
Konference se koná pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu, ministra zemědělství Miroslava Tomana, Ministerstva životního prostředí a Zastoupení Evropské komise v ČR
Kdy: 6. prosince 2021 od 11:55
Kde: online, konferenci můžete sledovat ZDE
Konferenci moderuje: Ján Kondáš – 1. část programu / Pavel Mikoška – 2. část programu
Danou problematiku budeme diskutovat především z následujících pohledů:
- Potravinový odpad jako významný zdroj skleníkových plynů
- Metodický postup pro reporting potravinového odpadu
- Pozice MZe k potravinovému odpadu a efektivní nástroje k předcházení vzniku odpadu na úrovni primární zemědělské produkce a zpracovatelů
- Efektivní nástroje omezování vzniku potravinového odpadu v různých článcích potravinového řetězce
- Food retail business jako viditelný článek potravinového řetězce a jeho cesty k omezování vzniku potravinového odpadu
- Inovativní řešení pro zpracování potravinových přebytků
Program:
11:45 – 11:55 – Přihlašování účastníků
11:55 – Slavnostní zahájení
– Silvana Jirotková, náměstkyně ministra, MPO a předsedkyně Rady kvality ČR
– Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR
12:10 – Panel 1: Green Deal a pozice ČR k problematice potravinového odpadu
- Martin Štěpánek, ředitel Odboru potravinářského, Ministerstvo zemědělství: Green Deal a problematika plýtvání potravinami z pozice MZe
- Iveta Bošková, ÚZEI: Příprava ČR na reporting potravinových ztrát
- Tomáš Martoch, ECR Group: Aktivity ECR k omezování potravinového odpadu – návrhy globálních řešení
- Tomáš Prouza, SOCR ČR: Obchodníci v ČR: darování potravin a udržitelnost systému
- Anna Strejcová a Denisa Rybářová, Zachraň jídlo: Jak darovat zbylé pokrmy z jídelen
- Václav Stárek, Asociace hotelů a restaurací ČR: Food waste – metodika k omezování potravinových odpadů v pohostinství
- Ondřej Černý, EFG Rapotín: Efektivní koncové řešení pro skutečný potravinový odpad
14:00 – Přestávka na kávu
14:10 – Panel 2: Způsoby využití potravinových přebytků jako cesta k eliminaci potravinového odpadu
- Veronika Láchová, ředitelka ČFPB: Využití potravinových přebytků jejich nejefektivnějším způsobem – to je za účelem jejich přímé lidské spotřeby
- Ján Kondáš, ředitel komunikace, Tesco Stores ČR: Různé aspekty potravinového odpadu a jeho eliminace jako součást udržitelného podnikání
- Petr Baudyš, Penny Market: Strategie diskontéra při řešení problematiky vzniku potravinového odpadu
- Martina Černá a Peter Daňo, Albert ČR: Trajektorie omezování plýtvání potravinami na úrovni prodejen Albert
- Jakub Slezák, TitBit: Alternativy využití nestandardního ovoce a zeleniny při jejich konverzi na kvalitní výrobky
- Daniel Gerbel, Technopek: Možný způsob využití pečiva a OZ pro konverzi potravinových přebytků – patentovaná technologie
15:40 – Přestávka na kávu
15:50 Panelová diskuse k prezentovaným příspěvkům
společný brainstorming k problematice omezování vzniku potravinového odpadu (I. Bošková, V. Láchová, T. Martoch, V. Vodička, J. Kondáš, T. Prouza)
Zdroj: SOCR ČR