Evropská komise dne 27/05/2025 oficiálně zahájila tzv. „livestock workstream“ – pracovní proces (pracovnílinie) zaměřený na budoucnost živočišné výroby v rámci Vize pro zemědělství a potraviny. Na úvodním jednání v Bruselu se sešli zástupci všech hlavních zájmových skupin, včetně Copa-Cogeca, CEJA, EDA, FoodDrinkEurope, CELCAA, EuroCommerce, FEFAC, AVEC, AnimalHealthEurope, EEB a Eurogroup for Animals, jakož i zástupci členských států. Jednání se věnovalo dvěma hlavním tématům: spravedlivému a tržně orientovanému fungování dodavatelského řetězce a přizpůsobení nástrojů SZP s cílem podporovat udržitelnou živočišnou produkci. Komise uvedla, že považuje živočišný sektor za nedílnou součást evropského zemědělství, jeho konkurenceschopnosti a územní soudržnosti. Sektor podle ní čelí narůstajícím výzvám – od měnícího se spotřebitelského chování po tlak klimatických a environmentálních cílů. Cílem nové pracovní linie je vytvořit dlouhodobý rámec pro hospodářsky životaschopný, environmentálně odpovědný a společensky udržitelný sektor. Zúčastněné strany mají v následujících měsících projednávat témata související s nastavením spravedlivého a ziskového dodavatelského řetězce a přizpůsobením podpory v rámci SZP tak, aby motivovala k přechodu na udržitelnější systémy chovu. Výsledkem má být důkazně podložený návrh rámce, který může vést k úpravám politik – uvnitř i mimo SZP. Komise zdůrazňuje, že proces bude konzultativní, inkluzivní a transparentní, a zapojí farmáře, tvůrce politik, odborníky i občanskou společnost. Jednání vedla Brigitte Misonne z DG AGRI a mezi řečníky vystoupili mimo jiné profesor Roel Jongeneel z Wageningenské univerzity, Sébastien Pérel za CEJA, Frans Egberts za FoodDrinkEurope, Niccolo Ciulli za EuroCommerce a Waldemar Guba z polského ministerstva zemědělství.
Více informací zde.