Tuzemské obchody zaplavuje nezvykle levné máslo. Čtvrtkilovou kostku lze koupit i za méně než třicet korun. Nízká cena prý nevydrží dlouho. Zástupce Potravinářské komory ČR popisuje, odkud výrobek je a na co si dát pozor.
"Žádná evropská mlékárna nedokáže máslo za tyto peníze při současných nákladech vyrobit," tvrdí mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.
"Nízkou cenu způsobují zejména masivně uvolněné staré mrazírenské zásoby v zahraničí, kterým končí trvanlivost a musí se rychle prodat," vysvětluje Zemánek.
Podle expertů je rozmrazené máslo naprosto nezávadné. "Ale nepoužíval bych ho do krémů, hodí se spíš do vánočky," poznamenal Zemánek.
"Z pohledu chuti mu chybí čerstvost a může být i lehce nažluklé z důvodů probíhajících oxidativních změn, dokonce i při mrazírenských teplotách," řekl už dřív šéf Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.


