CHCEŠ SE DOZVĚDĚT VÍC?
Pokroku neutečeš | Dej zelenou budoucnosti | Není to tak složité |
---|---|---|
Nerozumíš? V pohodě... | Nech to plavat | Přišel čas dozrát |
Sleduj informace na sociálních sítích!
Aquaponie je integrovaný systém produkce potravin, který spojuje chov ryb s pěstováním rostlin bez půdy. Slovo aquaponie se skládá ze dvou hlavních složek tohoto systému – aquakultury a hydroponie.
Aquaponie využívá k růstu rostlin vodu, která obsahuje živiny získané z chovu ryb. Jde o systém, který produkuje rostliny a ryby v té nejvyšší kvalitě a to z důvodu absolutní absence hnojiv a chemikálií. V současnosti neexistuje čistější systém chovu ryb a pěstování rostlin.
Jedná se o symbiotické soužití ryb, rostlin a prospěšných bakterií, které rozkládají odpadní látky vylučované rybami a zpřístupňují v nich obsažené živiny rostlinám. Tento koloběh živin je naprosto přirozený a celá příroda kolem nás je pádným důkazem toho, že funguje. Aquaponie je tedy spojení milióny let starých přírodních principů s moderní technologií.
Z technického hlediska se jedná o recirkulační systém intenzivního chovu ryb v umělých nádržích a přečerpávání vody do hydroponické části, ve které rostliny odeberou část živin pro svůj růst, voda se biologicky i mechanicky pročistí a putuje zpět do rybích nádrží. Oproti běžnému chovu ryb se znečištěná voda nevypouští do okolního prostředí, ale neustále cirkuluje v systému. Jedná se tak o velice ekologický způsob produkce potravin.
Z biologického pohledu jde o téměř uzavřený ekosystém, který funguje na přírodních principech.
V zemích, jako jsou Spojené státy americké nebo Austrálie, dnes už existují farmy pro komerční využití aquaponického pěstování, které tímto způsobem dodávají čerstvou zeleninu a rybí maso celoročně na místní trh. V Evropě teprve vznikají první projekty. Může se jednat o malé pokusy nadšenců, které však nemusí končit vždy úspěchem. Nejčastěji však v zahraničí narazíme na funkční zahradní systémy, které dokáží stabilně produkovat zeleninu i ryby pro malou rodinu či komunitu a doplňovat tak částečně potřebu čerstvých potravin. Dalším typem aquaponických systémů jsou střední a velké komerční systémy, které produkují zeleninu i rybí maso do lokální prodejní sítě či do restaurací ve svém okolí. Mezi malými, středními a velkými systémy je několik rozdílů, všechny systémy ale mají jedno společné - biologické procesy, které umožňují dlouhodobé fungování systému při nízkém vkladu živin, energie a lidské práce.
Výhody aquaponického systému oproti běžnému pěstování rostlin v půdě:
- O více než 90 % menší spotřeba vody.
- Až 10× vyšší produkce na jednotku plochy.
- Úplná absence umělých hnojiv a jakékoli chemie.
- Ekologický provoz (nezatěžuje životní prostředí znečištěnou vodou z akvakultury)
- Snížení potřebné práce (absence plevele, okopávání, zavlažování, naopak vyšší produkce rostlin a ryb na jednotku plochy a času).
- Nižší výskyt škůdců.
- Použitelnost ve všech klimatických pásmech. Systém je velice adaptabilní.
- Vysoce modulární charakter systému.
- Systém je vhodný pro celoroční pěstování, nebo do oblastí, kde je nedostatek vody či zemědělské půdy.
- Systém funguje nejlépe v řízeném prostředí, kde je možné pěstovat celý rok bez ohledu na klimatické podmínky.
Zdroj: https://www.aquaponik.cz/cs/co-je-to-aquaponie/a-364/
Seznamte se s aquaponií ve videích:
Jak funguje aquaponie na farmách Future Farming
Vítejte na farmě Future Faming v Kalech
Podívejte se na provoz Agro rybia farma, s.r.o.
Zajímáš se o bezpečné a udržitelné potraviny?
Stručné a jasné vysvětlení najdeš v našem KOMIKSU..
Jste pedagog a zajímají Vás bezpečné a udržitelné potraviny?
Podívejte se na podklady, které jsme pro Vás připravili pro použití ve výuce:
Co je smyslem našeho projektu?
Zjistit, jak vhodným způsobem sdělovat informace generaci mládeže 15+ let a vzdělávat je prostřednictvím sociálních sítí, výuky a webové prezentace.
Jako hlavní téma jsme vybrali „bezpečné potraviny v cirkulární ekonomice“. Příkladem je aquaponie, která produkuje ryby a zeleninu. Jedná se o způsob farmaření budoucnosti, který vyrábí bezpečné, výživově hodnotné a udržitelné potraviny.
Více se dozvíte ve videích nebo komiksu.
Seznamte se s pilotní studií „Co-creating novel and innovative communication methods informing civil society about food safety research and the risk assessment process“
DOTAZY? Kontaktujte nás!
Mgr. Šárka Štejnarová, DiS., e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..
Projekt FoodSafety4EU získal finanční prostředky z programu Evropské unie pro výzkum a inovace Horizont 2020 (H2020-EU.3.2.2.2. – Zdravé a bezpečné potraviny a diety pro všechny) v rámci grantové dohody č. 101000613. Informace a názory uvedené na tomto webu jsou názory konsorcia a nemusí nutně odrážet oficiální názor nebo postoj Evropské unie. Orgány a instituce Evropské unie ani žádná osoba jednající jejich jménem nenese odpovědnost za použití informací zde obsažených. |