Vážení členové,

 sdílíme s Vámi prostřednictvím FoodDrinkEurope (dále jen "FDE") návrh na vypracování "akčního plánu" pro odvětví udržitelných potravinových systémů. Akční plán je součástí závazku FDE k dodržování Kodexu chování, ale bude také sloužit k prosazování zájmů, vztahům se zainteresovanými stranami a budování dobrého jména.  

 

Níže naleznete:

 

-        Základní informace k vysvětlení akčního plánu

-        Příloha 1: přehled akčního plánu

-        Příloha 2: hlavní text akčního plánu

 

V případě připomínek, se můžete zapojit do  úterý 24. května (dopoledních hodin) k přílohám 1 a 2. 

Akční plán je přímou reakcí na závazek společnosti FoodDrinkEurope plnit cíle stanovené v Kodexu chování pro odpovědné podnikání a marketing potravin. Bude také strategicky využíván k proaktivní spolupráci s tvůrci politik v souvislosti se Zelenou dohodou EU a souvisejícími politickými návrhy. V neposlední řadě bude budovat pověst FoodDrinkEurope a poskytovat příležitosti k pozitivnímu zapojení vlivných zúčastněných stran.

-        Jaká jsou témata?

Akční plán je postaven na třech hlavních tématech, která schválila správní rada: 1: Změna klimatu a cesta k čisté nule, 2: Obaly a oběhové hospodářství, 3: Výživa a zdravější životní styl.

Tato tři témata se opírají o tři základní faktory: 1: Investice a ekonomická udržitelnost, 2: Partnerství, která jsou schopna přinést řešení ve velkém měřítku, 3: Inovace, které urychlí přechod k udržitelným potravinovým systémům.

Poslední kapitolou akčního plánu je projekt FoodDrinkEurope More than Food, v rámci kterého se naše bruselská kancelář zavázala ke snížení emisí uhlíku a k práci v místní komunitě. 

 

-        Jaké jsou cíle?

Pro každé ze tří hlavních témat (klima, obaly a výživa) jsme přidali cíle, které buď odrážejí cíle z Kodexu, nebo jsou stávajícími cíli EU či stávajícími cíli FoodDrinkEurope. Cíle mají aspirační charakter a jejich úspěch závisí na více zúčastněných stranách a průmyslových odvětvích (tj. nemůžeme jich dosáhnout sami a netvrdíme, že to dokážeme).

-        Jaké jsou závazky?

V akčním plánu je uvedeno 15 závazků, které bude FoodDrinkEurope plnit (členové nemají žádné závazky).

 Pro každé hlavní téma - klima, balení a výživa - jsme se zavázali zahájit "akční projekt", což je v podstatě pracovní proud FoodDrinkEurope, jehož cílem je vypracovat pokyny a webové semináře, které členům pomohou dosáhnout stanovených cílů. Součástí závazků je také zaměření na rozvoj nových partnerství v oblasti udržitelných potravinových systémů.  

-       Jaké jsou požadavky? 

Pro každé hlavní téma FoodDrinkEurope nastínila politické požadavky na vysoké úrovni. Vezměte prosím na vědomí, že podrobná a technická obhajoba témat týkajících se klimatu, balení a výživy bude doplněna akčním plánem. Doufáme, že akční plán připraví půdu pro odbornější diskuse. 

 Draft action plan

Draft action plan 2

The action plan content_Annex

The action plan overview