Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.: + 420 602 768 207, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Abú Dhabí spouští kampaň podporující zdravé stravování

První regionální úřad pro veřejné zdraví v Abú Dhabí (ADPHC) spustil začátkem minulého týdne kampaň podporující zdravé stravování v největším emirátu země. Hlavním cílem je upozornit obyvatele na zdravé možnosti stravování a motivovat je k lepším volbám pro boj s obezitou a nezdravým životním stylem. Program byl pojmenován SEHHI a stejnojmenné logo je vyobrazeno na celé škále produktů napříč obchody a v gastronomických zařízeních. Značka nese nutriční údaje a poukazuje procenta cukrů, tuků a soli. Stejně tak budou zapojené restaurace a hotely prezentovat počty kalorií a nutriční hodnoty v nabídkách svých pokrmů.

Jde o pokračování trendu, který v SAE započalo několik řetězců a díky této strategii se staly velmi populárními a vyhledávanými místy především pro západní expaty. Matar AL Nuhaimi, ředitelka ADPHC, považuje kampaň za základní kámen a způsob, jak změnit smýšlení spotřebitele. I pouhá informace o počtu kalorií u dvou konkurenčních produktů může navést zákazníka k lepší variantě pro jeho zdraví. Obchody a zařízení, které se budou chtít ke kampani přidat, dostanou speciální školení zaměřené na implementaci programu a způsoby prezentace pro jeho maximální efektivnost. Spotřebitelé tak budou díky marketingovým kampaním přímo edukováni o zdravějších stylech stravování a možnostech nákupů.

Obezita a s ní spojené zdravotní problémy jsou v regionu GCC velký problém. SAE a většina okolních zemí se snaží vymýšlet nové způsoby, jak tuto skutečnost změnit. Nicméně pouhé zvyšování daní na nezdravé potraviny spotřebitelské preference nezmění. I z toho důvodu se zdá být informování spotřebitelů cestou, jak změnit smýšlení a přístup k nezdravým potravinám a pasivnímu životnímu stylu. Všechny tyto nové informace otevírají velké možnosti českým exportérům zaměřeným na zdravou výživu a zdravé alternativy klasických potravin. Supermarkety i online obchody v SAE neustále rozšiřují nabídku těchto potravin a pro ČR je perspektivní, že jde o typ produktů, u kterých je důležitější původ a jistota kvality než výše konečné ceny.