Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo webovou kalkulačku, kde si domácnosti mohou spočítat orientační výši vládního příspěvku na energie.

 

Ministerstvo společně s kalkulačkou spustilo i nový web www.energiezamene.cz, kde lidé najdou nejen podrobnosti k tzv. úspornému tarifu, ale například i tipy, jak mohou sami ušetřit energie.

V kalkulačce stačí vybrat distribuční sazbu elektřiny, zadat spotřebu elektřiny nebo plynu podle posledního vyúčtování a způsob vytápění,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Kalkulačka ukáže orientační výši příspěvku na rok 2022 i na rok 2023 a také částku za odpuštěné poplatky za obnovitelné zdroje energie v příslušných měsících. Každý tak uvidí, kolik díky vládní pomoci letos a v příštím roce ušetří.

Nový web www.energiezamene.cz  ale nenabízí jen kalkulačku úspor. Čtenáři tam najdou například informace, jak mohou ušetřit energie před zimou i během zimy. Přináší ale i odpovědi na otázky, proč tolik vzrostly ceny energií, jaké jsou důsledky Putinovy energetické války a jaká opatření Česká republika přijala.

Letos v říjnu obdrží všechny domácnosti, které mají uzavřenou smlouvu s dodavatelem elektřiny, pomoc v podobě příspěvku z úsporného tarifu ve výši 2 000 nebo 3 500 korun podle tarifu. Další pomocí, kterou domácnosti od státu obdrží, je odpuštění poplatků za podporované zdroje energie. Od letošního října až do konce příštího roku všechny domácnosti ušetří zhruba 599 korun za každou spotřebovanou MWh elektřiny. Druhou část pomoci z úsporného tarifu dostanou domácnosti na začátku příštího roku.

Otázky a odpovědi k úspornému tarifu jsou k dispozici zde.