Ztráty v cukrovarnickém průmyslu způsobené záplavami budou mít dopad i v dalších odvětvích. Nejvíce v cenách občerstvení.

Letošní záplavy v jihoafrické provincii KwaZulu-Natal, která je významným producentem cukrové třtiny v zemi, poškodily podstatnou část úrody. Zničeno bylo nejméně 2500 hektarů, což ovlivnilo výnosy a lokálně se vyrobilo méně cukru. To bude mít vliv na cenu pochutin a sladkých nápojů, neboť se cukr pravděpodobně bude muset dovézt. Řada polí musí být znovu osázena. Pěstitelé přišli o bezmála čtvrt miliardy randů.

Odvětví cukrovinek již zaznamenalo 2% pokles objemu prodeje a očekává další problémy, neboť cena cukru se se zvyšujícími náklady na dopravu bude nejspíše i nadále zvyšovat. Povodně ale poznamenaly i jiné plodiny - výrobci bramborových lupínků se mohou potýkat s nedostatkem brambor. Objem prodeje v letošním roce klesl o sedm procent.

I Jihoafričané se potýkají s rostoucí cenou paliv. Cena potravin se zvyšuje a lidé chodí méně na spontánní nákupy. Také se více drží napjatého rodinného rozpočtu. Předpokládá se, že spotřebitelé se středními a vyššími příjmy budou kupovat větší a výhodnější balíčky, zatímco lidé s nižšími příjmy budou stále kupovat menší balení, neboť naráz vydají méně peněz.

Zdroj: businessinsider.co.za
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kancelář CzechTrade Jihoafrická republika.

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/povodne-pripravily-jihoafricke-pestitele-cukru-o-ctvrt-miliardy-randu