20. ročník Evropského týdne mobility (ETM), největší kampaně na podporu udržitelné městské mobility, letos proběhne již tradičně od 16. do 22. září. Akce ve spolupráci s širokou veřejnosti, obcemi a městy napříč celou Evropou podporuje využívání veřejné dopravy, budování cyklostezek, zkvalitnění pěších zón a další cesty ke zpřístupnění aktivní městské mobility, aby byla posílena udržitelnost dopravy, ochrana životního prostředí a zejména kvalita ovzduší ve městech.

Téma letošního ročníku je „Lepší dostupnost“. Propojení „tradičních“ druhů dopravy s novými digitálními řešeními zůstává klíčovým aspektem pro budoucnost ve městech.

Lépe propojená doprava znamená lépe propojená místa a lidi – tam míří letošní kampaň pro #EVROPSKÝTÝDENMOBILITY. K tomu jsou zapotřebí místa, která budou návštěvníky vybízet k procházkám a setkávání. Proč by těmito místy nemohly být třeba vhodně uzpůsobené dopravní uzly? Rozvoj a přetváření infrastruktury samozřejmě představují mnoho výzev. Ani ty ETM letos neopomíjí a vyzdvihuje důležitost plánování, které nám umožní přeměnu vnitřních měst na zelenější, rozmanitější a inkluzivnější místa umožňující bezpečnou a efektivní koexistenci různých druhů dopravy.

Připojte se i vy k Evropskému týdnu mobility

Nejste obec či město, ale přesto podporujete a propagujete udržitelnou městskou mobilitu? Pak se přihlaste k MOBILITYACTION a podělte se o svůj úspěch. Stanete se součástí široké kampaně, vaše akce bude viditelná na webu Evropského týdne mobility a budete mít k dispozici propagační materiály kampaně. Zapojit se mohou občanské iniciativy, vzdělávací instituce, neziskové organizace, ale také další subjekty. Událost k MOBILITYACTION není omezen na konkrétní den, registrovat se tedy můžete v průběhu celého roku. Dejte o sobě vědět!

Co letos s ETM ještě zažijete?

Součástí kampaně jsou i další akce spojené s udržitelnou dopravou. Děti, učitelé i rodiče se mohou (nejen) na podzim vydat Pěšky do školy, začátek dne tak stráví zdravě a aktivně, navíc napomohou bezpečnějšímu a zdravějšímu prostředí v okolí škol. Dále poběží zářijová výzva Do práce na kole, auto tedy nechte doma a dopravte se na kole, koloběžce nebo třeba pěšky. Další akcí na podporu chůze v rámci každodenních aktivit je Výzva 10 000 kroků, které se účastní stovka měst a deset tisíc aktivních účastníků. Ulice bez aut, zato plné her, domácích dobrot, hudby, divadla, přednášek, workshopů a především sousedské pohody zažijete na sedmnáctém ročníku sousedských slavností Zažít město jinak.

MŽP pro města a obce bez emisí

Ministerstvo životního prostředí podporuje vedle podpory nemotorové dopravy, také přechod na využití bezemisních vozidel zejména pro veřejný sektor. Aktuální Výzva č. 3/2022: Ekomobilita s celkovou alokací 600 mil. Kč z Národního programu ŽP (finančními prostředky z Národního plánu obnovy) byla vyhlášena 1. 6. 2022 a je zaměřena na podporu nákupu elektromobilů, vozidel na vodík a neveřejných dobíjecích stanic pro obce, kraje, městské firmy nebo neziskové organizace a další. Výzva je pro žadatele z celé ČR, včetně Prahy a městských částí.

„K 22. srpnu, tedy dva a půl měsíce po spuštění, již máme žádosti o podporu projektů za bezmála 184 mil. Kč. Konkrétně jde o nákup 398 vozidel na alternativní pohon různých kategorií a pořízení 124 dobíjecích stanic. Příjem žádostí běží do 15. 12. 2023 nebo do vyčerpání alokace. Kdyby nám peníze nestačily, jsme připraveni navázat podobnou výzvou z prostředků Modernizačního fondu,“ potvrzuje ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Týden mobility je organizován v rámci projektů Evropské komise, v České republice je hlavním koordinátorem Ministerstvo životního prostředí, spolukoordinátorem je i v letošním roce spolek Partnerství pro městskou mobilitu. Ten s českými městy dlouhodobě spolupracuje a podporuje je, aby realizovala dočasná i trvalá opatření pro skutečný posun v oblasti čisté mobility. O tom, jaká města se do ETM letos zapojují a jaké akce chystají, se můžete přesvědčit na jejich Seznamu programů v českých městech.

Pod záštitou MŽP proběhne v Praze Čakovicích ve dnech 20. – 21. 9. Setkání s elektromobilitou s podtitulem Elektromobilita ve firmách a ve státní správě. Akce je určena zástupcům úřadů a firem, kteří se zabývají budoucností mobility a hledají, či plánují nalézt řešení pro začlenění elektrických vozů do vozového parku. Pokud se chcete poradit s odborníky, diskutovat, či rovnou vyzkoušet některé z 30 osobních a užitkových elektromobilů, zaregistrujte se zde.

Sledujte nás na:

Facebook: @EuropeanMobilityWeek
Twitter: @mobilityweek
Instagram: @europeanmobilityweek

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.