Řepkový olej má příznivé složení mastných kyselin odpovídající výživovým doporučením renomovaných společností. Z běžně používaných olejů obsahuje nejméně nasycených mastných kyselin, kterých máme v naší stravě nadbytek. Je dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin, kterých konzumujeme nedostatek. Obsah omega 6 mastných kyselin přispívá k udržení jejich příjmu. S ohledem na konzumované množství těchto esenciálních mastných kyselin v České republice se doporučuje příjem omega 6 mastných kyselin v rámci stravy udržet, nikoliv snižovat, jak nám někdy radí internet. Přesto se občas objeví názor, který může někoho odrazovat od konzumace řepkového oleje. Řepkový olej je údajně vysoce zpracovaný, případně geneticky modifikovaný.

Co jsou vysoce zpracované potraviny?

Potraviny se dělí z hlediska stupně průmyslového zpracování do 4 skupin. Přehled můžeme najít např. v dokumentu publikovaném Světovou organizací pro výživu a zemědělství (FAO): 

Skupina 1: Nezpracované a minimálně zpracované potraviny
Nezpracované (nebo přírodní) potraviny jsou jedlé části rostlin (např. plody, listy, stonky,
semena, kořeny) nebo ze zvířat (např. svalovina, vnitřnosti, vejce, mléko), a také houby, řasy a živočišné produkty.
Minimálně zpracované potraviny jsou přírodní potraviny upravené metodami, které zahrnují odstranění nejedlého podílu nebo nežádoucí části, a také postupy, které zahrnují sušení, drcení, mletí, frakcionaci, filtrování, pražení, vaření, nealkoholické kvašení, pasteraci, chlazení, zmrazování, balení včetně vakuového. Rozdíl mezi nezpracovanými a minimálně zpracovanými potravinami není nijak zvlášť významný.

Skupina 2: Zpracované kulinářské suroviny
Mezi zpracované kulinářské suroviny patří oleje, máslo, sádlo, cukr a sůl. Jedná se o látky získané z potravin skupiny 1 nebo jinak z přírody procesy, jako jsou např. lisování, rafinace, mletí a sušení. Některé metody používané k výrobě zpracovaných kulinářských surovin jsou původně starobylé. Nyní se však obvykle jedná o průmyslové výrobky určené k výrobě trvanlivých výrobků vhodných pro použití v domácích, restauračních a jídelních kuchyních, k přípravě, dochucování a vaření čerstvě připravených pokrmů a jídel.

Skupina 3: Zpracované potraviny
Mezi zpracované potraviny patří konzervovaná zelenina, luštěniny konzervované ve slaném nálevu, celé ovoce konzervované v sirupu, rybí konzervy konzervované v oleji, některé druhy zpracovaných potravin živočišného původu jako např. šunka, slanina a uzené ryby, většina čerstvě upečeného chleba a jednoduché sýry, které se používají k další výrobě.
Vyrábějí se přidáním soli, oleje, cukru nebo jiných látek ze skupiny 2 či do potravin skupiny 1. Způsoby zahrnují různé metody konzervace nebo tepelné úpravy.

Skupina 4: Vysoce zpracované potraviny
Vysoce zpracované potraviny obsahují složky výhradně určené pro průmyslové použití, obvykle vytvořené řadou průmyslových technik a postupů (proto jsou označeny jako vysoce zpracované).
Mezi vysoce zpracované výrobky řadíme například sycené nealkoholické a energetické nápoje, různé druhy potravin (sladkých, slaných, se zvýšeným obsahem tuku), které obvykle konzumujeme mezi jídly, cukrovinky (cukrářské výrobky), balený chléb, jemné a trvanlivé pečivo, margarin a jiné roztíratelné tuky, snídaňové cereálie, ovocné jogurty, těstoviny, pizzu, drůbeží a rybí polotovary určené ke smažení, klobásy, hamburgery a další masné polotovary, instantní polévky, dětskou výživu a mnoho dalších druhů výrobků. 

Je řepkový olej vysoce zpracovanou potravinou?

Z výše uvedené klasifikace vyplývá, že řepkový olej nepatří do skupiny 4 vysoce zpracovaných potravin, ale do skupiny 2. Potraviny skupiny 2 zahrnují i v rámci zpracování proces rafinace, který bývá často démonizován. Mezi rafinovaným a za studena lisovaným řepkovým olejem není významný rozdíl z hlediska výživy. Více informací o rafinaci olejů, jejích výhodách či nevýhodách, je možností získat v článku

Je řepkový olej geneticky modifikovaný?

To je jeden z častých mýtu používaných v souvislosti s řepkovým olejem. Objevuje se v textech od autorů, kteří bezmyšlenkovitě opisují informace z cizojazyčných webů. Geneticky modifikované plodiny se ve světě pěstují hlavně na jiných kontinentech mimo Evropu. K největším pěstitelům geneticky modifikovaných plodin patří USA, Brazílie, Argentina, Indie a Kanada. Řepka patří vedle sóji, bavlníku či kukuřice mezi nejčastěji pěstované geneticky modifikované plodiny. V Evropě je však situace úplně jiná. V důsledku velmi přísné legislativy Evropské unie se geneticky modifikovaná řepka v žádné zemi EU, včetně České republiky, nepěstuje, a v nejbližších letech se na tom velmi pravděpodobně nic nezmění. Navíc rafinovaný olej je zbaven bílkovinné složky, která by mohla přecházet do surového oleje při lisování. Díky tomu v sobě rafinovaný olej nenese změněnou informaci, i kdyby byl geneticky modifikován. Geneticky modifikovaný a nemodifikovaný rafinovaný olej jsou identické, na rozdíl od výlisků. Více informací o mýtech, které kolují o řepkovém oleji, se můžeme dočíst v brožuře.Řepkový olej patří mezi nutričně vyvážené potraviny, proto je vhodné jej zařazovat do běžného jídelníčku sestaveného na základě výživových doporučení. 

Autor: olejnadzlato.cz

Vydáno: 18. srpna 2022

Zdroj: https://www.olejnadzlato.cz/?p=1065