Právě zemědělské produkty jsou hned po těžebním průmyslu, který je pro chilské hospodářství zcela dominantní, druhou nejvýznamnější položkou chilského exportu.

V roce 2021 se na třetím místě vyvezených artiklů umístily ovoce a ořechy v hodnotě 6,5 miliardy dolarů, následovaly ryby za 5,8 miliardy, dále víno a destiláty za přibližně dvě miliardy a do hlavních 10 exportních produktů se umístilo také maso za 1,4 miliardy dolarů.

Přestože celková úroveň zemědělství v Chile je dobrá a jsou používány převážně nejmodernější technologie zahraničních firem, stále se naskýtá velký prostor pro české exportéry pro dodávky do vybraných oblastí. Mnoho oborů je přitom nepřímo spjato s dalšími a otevírají tím dveře na chilský trh.

Na prvním místě se jedná o suroviny, které slouží pro výrobu finálních potravin. Do této kategorie se řadí produkty jako třeba sušené mléko, zeleninové a masové bujóny, základové směsi pro výrobu vajíček a dalšího určené pro velkoodběratele (hotely, restaurace) apod.

Druhá kategorie jsou už hotové výrobky, jimiž je Česká republika proslulá a mohla by jimi na místním trhu oslovit spotřebitele. Patří sem jak nápoje (piva, destiláty, džusy ale i minerální vody, jež na chilském trhu nejsou k dispozici), tak také celá kategorie zdravé výživy (cereálie, snídaňové kaše, čokolády).

Poslední kategorií spadající přímo do potravinářství jsou technologie pro potravinářský průmysl; kompletní dodávky minipivovarnických zařízení, zařízení pro kontrolu kvality vyráběných potravin, pekárny pro výrobu čerstvého i rozpékání zmraženého pečiva, udírny či tanky na mléko.

Dále jsou se zemědělstvím spjatá také inovativní řešení, z nichž některá od českých firem již v Chile byla úspěšně instalována. Jedná se např. o inteligentní zavlažování na polích i v městských parcích, hnojiva a jejich směsi, přípravky na podporu růstu rostlin, geotextilie používané na zadržení a usměrnění toku vody a v poslední době také nástroje a zařízení pro moderní včelařství.

V neposlední řadě, kde mají čeští exportéři Chilanům co nabídnout, je lesnictví a přidružené obory. Jedná se konkrétně o poradenství při výsadbě vhodných dřevin pro danou lokalitu ve vztahu k panujícím přírodním podmínkám, rybníkářství a krajinářství, zahradní architektura pro soukromý i veřejný sektor a univerzitní spolupráce v oblasti aplikovaného výzkumu na vědecké úrovni.

Naše kancelář CzechTrade Chile je připravena aktivně pomoci českým podnikatelům, kteří mají zájem o obchodní spolupráci s chilskými subjekty v odvětví zemědělství.

Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Chile.

Autor: CzechTrade