Maloobchodní řetězce v UK zvažují racionalizaci sortimentu čerstvého ovoce a zeleniny a přechod na levnější a méně pracné produkty.

Podle tajemníka Sdružení pěstitelů Lea Valley v UK, Leeho Stilese, si řetězce od tohoto kroku slibují snížení nákladů, protože díky omezení sortimentu, který vyžaduje další zpracování, se sníží náklady spojené s prodejem. „Řetězce snižují množství nakupovaných rajčat a také množství zpracovaných čerstvých produktů, jako je například krájené a balené čerstvé ovoce nebo zelenina,“ řekl Stiles.

Supermarkety se tak snaží zefektivnit nabídku upravených produktů, jako jsou například rajčata, kterých mají v prodeji více než 200 variant. „Možná jich v budoucnu nebude tolik v balení, takže velikost balení bude menší a možná se také nebude nabízet tolik odrůd. Vše, co vyžaduje další práci při vážení, balení apod., se omezuje. Proto supermarkety omezují výběr,“ dodal Stiles.

To by znamenalo, že zpracované produkty, jako je například krájená mrkev nebo brokolice v obalu, se v budoucnu budou prodávat pouze volně ložené a celé, aby se předešlo dodatečným nákladům na práci spojenou s další úpravou produktů. Stiles varoval, že omezení výběru může vést k nárůstu dovážených produktů nebo k tomu, že pracovní síla bude outsourcována do zahraničí, kde bude levnější.

Zdroj

Zpracovali:
Paul Wilkins a Tibor Angyal
Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství ve Velké Británii
tel.: +44 749 533 9811, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Deset nejoblíbenějších značek vín ve Velké Británii

Níže jsou uvedeny nejoblíbenější značky vín ve Velké Británii v závislosti na výsledcích nedávných průzkumů, které shromáždila společnost YouGov (mezinárodní společnost se sídlem ve Velké Británii zaměřující se na průzkum trhu a analýzu dat).

Velmi dobře jsou v UK přijímány australské a americké značky, oblíbené je také šampaňské. Obzvláště zřejmé je, že britská veřejnost má docela ráda sladší vína.

Jedná se o značky vín, o kterých se podle průzkumu z prvního čtvrtletí roku 2022 kladně vyjádřilo nejvyšší procento dotázaných v UK. V seznamu je uvedeno deset nejoblíbenějších značek vín v UK s procentem kladného hodnocení spotřebitelů dle údajů společnosti YouGov:

Blossom Hill – 44%
Echo Falls – 41%
Jacob’s Creek – 40%
Moët & Chandon – 39%
Dom Pérignon – 36%
Casillero del Diablo – 33%
Bollinger – 33%
Yellow Tail – 31%
Gallo – 30%
Martini Asti – 29%

Podrobnosti k vínům + fotky viz zdroj.

Zdroj