Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková vystoupila v pondělí 11. července v Evropském parlamentu v Bruselu. V rámci tradičního jednání na začátku každého předsednictví Rady EU prezentovala priority svého resortu parlamentnímu Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI).

Během svého vystoupení ministryně seznámila poslance s nejdůležitějšími tématy z oblasti životního prostředí Rady EU, jíž pro nadcházející půlrok předsedá. Jsou mezi nimi balíček klimatických opatření Fit for 55, ochrana biodiverzity, oběhové hospodářství či zamezení odlesňování.

„Těší mě, že v zásadě má Rada i Evropský parlament priority nastavené velmi podobně. To je předpokladem pro rychlejší nalezení shody na výsledné podobě projednávané legislativy,“ říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

V druhé části vystoupení odpovídala ministryně na dotazy poslanců, debata se kromě klimatického balíčku Fit for 55 točila také kolem energetické nezávislosti. Poslanci se ptali také na sociální dopady zdražení energií v souvislosti s klimatickým balíčkem nebo na cíle pro biodiverzitu a obnovu přírody.

Ministryně také poděkovala francouzskému předsednictví za předcházející práci. Řada europoslanců české priority ocenila a označila je za velkou výzvu. Pascal Canfin, předseda Výboru ENVI, připomněl, že balíček opatření Fit for 55 se podařilo v Radě EU vyjednat právě během předsednictví Francie, a nyní by si přál, aby byly klimatické předpisy schváleny v trialozích mezi Radou, Parlamentem a Evropskou komisí, pokud možno ještě během českého předsednictví do konce roku.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.