Úvodního slova a slavnostního přestřihnutí pásky se ujali rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička, děkan FAPPZ Josef Soukup, ministr zemědělství Zdeněk Nekula, ředitel VCZZP David Farský, prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová a zástupce firmy PKS Jaroslav Kladiva, která stavbu realizovala. Řečníci kladli důraz zejména na obrovský potenciál nového pavilonu v oblasti vzdělávání studentů a vývoje nových technologií.  

Děkan FAPPZ Soukup zmínil mimo jiné i prestižní projekt DRIFTFOOD, který na fakultě startuje pod vedením celosvětově respektovaného odborníka prof. Constantinose Stathopoulose za účelem vybudování špičkového výzkumného centra pokročilých technologií pro vysoce kvalitní, bezpečnou a udržitelnou regionální produkci potravin. 

Výukové centrum tvoří celkem šest potravinářských provozů, které se zaměřují na zpracování masa, mléčných výrobků, pekárenskou a cukrářskou výrobu, zpracování ovoce a zeleniny, výrobu piva a lisování olejů. Kromě zmiňovaných technologií v budově najdete také senzorickou laboratoř, výživovou poradnu, gastroprovoz či řemeslnou prodejnu.  

Zájem vidět prostory centra, které je unikátním projektem nejen v České republice, ale i střední Evropě byl obrovský. Komentované prohlídky pavilonu tak probíhaly až do pozdních odpoledních hodin. Téměř pět set návštěvníků mělo navíc možnost poctivé a lahodné produkty vyrobené v pavilonu ochutnat v rámci degustačního rautu.  

Od nového školního roku bude Výukové centrum sloužit především studentům, kteří získají možnost nejen nahlédnout do potravinářských provozů, ale také seznámit se s jednotlivými technologiemi osobně v rámci svých praxí. Těšíme se na nové výrobní postupy a poznatky, které VCZZP přinese.  

Zdroj: https://www.czu.cz/cs/r-7229-aktuality-czu/dlouho-ocekavane-otevreni-vyukoveho-centra-zpracovani-zemede.html?fbclid=IwAR2qbPvgawK_K-jaFamB75BmQ8VM6caiXfJU77pJ5zfuAkIcqAJrobo5-no