NKÚ: …Potravinářská komora ČR v programu „Kvalita z Evropy – chutě s příběhem“ sice veřejnou zakázku vypsala, avšak uzavřela s vítězem smlouvu, která o 10,8 milionu korun překročila nabídku, s níž uchazeč otevřenou soutěž vyhrál. Vysoutěžená cena přitom měla být nepřekročitelná, jak vyplývá ze zadávací dokumentace.

 

 

Vyjádření PK ČR

 

PK ČR v rámci projektu Kvalita z Evropy – Chutě s příběhem nepochybila. Obsahem VŘ byl výběr nejvhodnější agentury pro realizaci vlastního projektu PK ČR a nikoliv konkrétního projektu agentury. Protože v době realizace VŘ nebyla známa konečná cena projektu schvalovaná EK, byla soutěžena smlouva o smlouvě budoucí. Smlouva s vybraným uchazečem tak nebyla uzavřena na vyšší cenu plnění, jednalo se o změny kurzu EUR vůči české koruně a úpravy původního projektu na základě požadavků EK. Ve smlouvě s vybraným dodavatelem služeb, proto bylo uvedeno toto ustanovení. Celková cena díla dle projektu je podle smlouvy stanovena v eurech a celková částka se může v průběhu realizace měnit v závislosti na kurzových změnách.

Žádost o poskytnutí dotace jakož i navazující rozhodnutí byly kalkulovány v Eurech, ale propláceny v korunách. Ve smlouvě tedy byla mimo jiné uvedena možnost změny ceny plnění v návaznosti na změnu kurzu. Jednoduše řečeno, pokud by koruna posílila, pak bychom se jako žadatelé mohli dostat do situace, kdy bychom z obdržené dotace nebyli schopni pokrýt poměrnou část cen plnění.

Projekt jako takový byl poskytovatelem dotace (SZIF), ministerstvem zemědělství a příslušnými orgány EK schválen bez výhrad jak v oblasti finančního, tak věcného plnění, což nakonec ve své správě připouští i NKÚ včetně toho, že prostředky byly použity účelně a efektivně a cílů projektu bylo v rozhodující míře dosaženo.