ČÍNA

Ondřej Plaček, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu,

Mob.: +420 702 176 276, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Čína hlásí bohatou sklizeň

Čínské státní noviny Global Times v průběhu tohoto týdne zveřejnily zprávu, že v současnosti probíhající sklizeň ozimé pšenice zatím předčila očekávání. Doposud byla sklizena úroda na téměř 16 milionech hektarů, což představuje 78,5 % celkové oseté plochy. Global Times uvedly, že sklizeň předčila očekávání i kvalitou, americké ministerstvo zemědělství však koncem května zveřejnilo zprávu, ve které očekávalo obecně nižší kvalitu čínské produkce kvůli nepříznivému počasí během důležitých vývojových fází rostlin. Tempo sklizně je oproti minulému roku rychlejší o 1,2 % a údajně se nesetkala s problémy souvisejícími s přísnými protiepidemickými opatřeními. Tlak na úspěšnou sklizeň byl kvůli obavám o potravinové zabezpečení v letošním roce neobvykle silný. Význam polních prácí vyzvedli na nejvyšší úroveň jak premiér Li Keqiang, tak i prezident Xi Jinping, když prohlásili, že boj proti covid-19 nesmí stát v cestě průběhu sklizně.

Úspěch letošní sklizně navzdory složitým okolnostem je připisován jednorázovým finančním příspěvkům poskytnutým zemědělcům, zvýšení minimálních výkupních cen a dalším podpůrným opatřením. Čínská státní firma Sinograin se chystá odkoupit velký objem obilí z letošní sklizně, pro což má připravené skladovací prostory o kapacitě 40 milionů tun.