SRBSKO

Vladimír Váňa, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě

Mob.:+381  63 388931, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

SRBSKO – nová příležitost pro české chovatele ryb

V Srbsku se v oblasti chovu ryb (především kaprů) začínají naplno projevovat dopady pandemie a narušení dodavatelských řetězců. Z logistických důvodů byly již vylovené ryby určené k prodeji často vraceny zpět do rybníků, a nebyl zakládán nový chov. Navíc Srbsko podporuje různými subvencemi jiné obory zemědělství jako je produkce masa či mléka, pěstování obilovin, ovoce, zeleniny, vína apod., na kterých je finančně závislých více občanů. Na rybníkářství s relativně malým podílem na celkové zaměstnanosti v rámci agrárního sektoru nezbývají potřebné prostředky na podporu investic. I kvůli stále rostoucí ceně krmiv se většina chovatelů dostala do problémů. Nedávno byla prodána společnost Ečka vlastnící největší srbské rybníky. Noví majitelé nepokračují v produkci ryb, ale chtějí rybníky využít jako zemědělskou plochu pro pěstování rostlin. Tím výrazně klesá schopnost produkce vlastních kaprů, kteří jsou v pravoslavném Srbsku stále velmi populární rybou. Kapr je důležitou součástí slavnostní tabule na „slávě“ (ortodoxní zvyk oslavovat rodinného svatého), a také v rámci vánočních a velikonočních svátků. Odhaduje se, že celkový deficit Srbska v produkci kapra bude letos až 12 000 tun ryb.

Zde se otvírá příležitost pro české chovatele a dodavatele ryb, kteří mohou výrazně posílit své pozice na srbském trhu. Český kapr je v Srbsku známý a ceněný pro svou kvalitu. V roce 2019 se z České republiky vyvezlo do Srbska 334 tun kaprů za 13,1 miliónů korun, ale v prvním roce pandemie vývoz klesl na 49,2 tun ryb za 1,9 miliónu Kč a v loňském roce zaznamenal jen  malý nárůst na 52,8 tun ryb za 2,7 miliónu Kč.