Na dnešní v pořadí druhé společné pracovní poradě Ministerstva zemědělství a Ministerstva životního prostředí vedené ministry Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) a Annou Hubáčkovou (za KDU-ČSL) pokračovaly rezorty v debatě o společných ekologických tématech zejména v legislativě.

“Jednou z našich společných snah je podpora agrovoltaiky. Vidíme ji jako příležitost pro zvyšování příjmů českých zemědělců a zároveň posiluje naši ambici v cestě za energetickou soběstačností ČR. Agrovoltaiku považujeme za jeden z obnovitelných zdrojů energie, její místo z pohledu ochrany naší nejcennější půdy si v zemědělství umíme teď představit nad trvalými kulturami - na chmelnicích, ovocných sadech či vinicích. Pokud jsou FV systémy budovány na půdě patřící do zemědělského půdního fondu, je nutno splnit podmínky ochrany půdy definované zákonem, MŽP proto pracuje na přípravě novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, abychom sadařům i pěstitelům chmele a vína mohli otevřít tyto zcela nové možnosti,” zdůrazňuje ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly je dobrou zprávou, že MŽP hledá cestu, aby pro projekty na instalaci agrovoltaik ve vybraných případech nebyla nutná platba za odvody. „Tím se zemědělcům podstatně zlevní náklady na celkovou investici, a navíc využijí dotací na fotovoltaiku. Věřím, že celou věc se nám podaří oboustranně vyladit i v nadcházejícím připomínkovém řízení k návrhu novely,“ řekl ministr Nekula.

Oběma rezortům se daří také společné kroky v boji proti suchu, ať už to je navázání na činnost komise Voda-Sucho, příprava koncepčních materiálů jako je metodika k renaturacím vodních toků nebo práce na Národním plánu na zvládání sucha.

„Jsme úspěšní i v řešení konkrétních opatření proti suchu, můžu jmenovat například přípravu vodního díla Skalička, kam s ministryní Hubáčkovou zamíříme tento týden, nebo naši spolupráci při navýšení hladin Novomlýnských nádrží s realizací přírodě blízkých opatření. Ukazuje se, že takové projekty pomáhají i živé přírodě, v tomto případě zlepšení stavu populace chráněného rybáka obecného,“ uvedl Nekula. V propojení obou rezortů se rozbíhá i příprava závlahových soustav na Hustopečsku.

Ministerstvo životního prostředí dále informovalo o přípravách procesu zřízení dvou nových národních parků, a to Národního parku Křivoklátsko a Národního parku Soutok na Moravě a Dyji, kde v obou případech je nezbytná součinnost se Státním podnikem Lesy ČR. Na společné pracovní poradě se také debatovalo o Společné zemědělské politice, problematice vybraných druhů zvláště chráněných živočichů, přípravě novely vodního zákona nebo novely vyhlášky o náhradách újmy včetně ulehčení od byrokratických zátěží pro zemědělce i o dalších krocích v implementaci protierozní vyhlášky.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdroj: https://www.mzp.cz/cz/news_20220517_Chceme-podporit-agrovoltaiku