VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.  – komunikace v angličtině

Co znamená zákon o označování kalorií v Anglii pro osoby s poruchami příjmu potravy?

Nový zákon o označování kalorií v Anglii, jehož cílem je řešit obezitu, mnozí vítají. Může být ale také důvodem k obavám?

V dubnu 2022 vstoupily v Anglii v platnost nové předpisy o označování kalorií, což znamená, že mnoho potravinářských a pohostinských podniků má povinnost zákazníkům ke svým pokrmům podávat také informace o kaloriích.

Nařízení o označování kalorií v Anglii vyžaduje, aby potravinářské podniky s více než 250 zaměstnanci uváděly informace o kaloriích na fyzických jídelních lístcích, online jídelních lístcích, platformách pro rozvoz jídel a/nebo na etiketách potravin. V souladu s nařízením o označování kalorií musí podniky uvádět energetický obsah potraviny v kilokaloriích (kcal), odkazovat na velikost porce, ke které se informace o kaloriích vztahují a uvádět větu: Dospělí potřebují přibližně 2 000 kcal denně.

Legislativa je součástí vládní strategie boje proti obezitě a vztahuje se na všechny podniky v Anglii, které mají více než 250 zaměstnanců. I když je zaměřena na větší podniky, k dobrovolnému označování kalorií jsou vybízeny i menší potravinářské firmy.

Vláda Spojeného království uvádí, že cílem legislativy, která je součástí vládní strategie boje proti obezitě, je zajistit, aby se lidé mohli při konzumaci jídla v restauracích nebo při nákupu hotových jídel rozhodovat na základě jasných informací. Uvádění údajů o obsahu kalorií může také povzbudit podniky, aby svým zákazníkům nabízely méně kalorické alternativy.

Bylo zjištěno, že 28 % dospělých obyvatel Anglie je obézních a dalších 36 % má nadváhu. Cílem této nové legislativy je reagovat na tyto rostoucí počty. Mnoho restaurací a podniků uvítalo nové nařízení, jehož cílem je pomoci v boji proti obezitě.

Na druhou stranu může mít poskytování informací o kaloriích v jídle negativní dopad na osoby s poruchami příjmu potravy, kterých je v UK přes 1 milion. Podle průzkumu charitativní organizace Beat bylo zjištěno, že vysoké procento z lidí, kteří těmito poruchami trpí, se domnívá, že na ně nové nařízení bude mít negativní nebo velmi negativní dopad. Zároveň však platí, že si zákazníci budou mít možnost v restauracích vyžádat jídelní lístek bez informací o kaloriích.

Zdroj