Praha 2. května (ČTK) - Jarní potravinová sbírka vynesla i s on-line supermarkety 431 tun zboží pro potřebné, oznámili dnes organizátoři sbírky v tiskové zprávě. Bylo to o 149 tun méně než v podzimním kole, proti loňskému jaru je to pokles o 19 tun. V kamenných prodejnách mohli lidé potraviny a drogerii darovat 23. dubna, v internetových obchodech Košík.cz, Rohlik.cz a iTesco sbírka skončila v neděli.

Do regionálních skladů potravinových bank se díky jarní potravinové sbírce dostalo 388 tun potravin a 43 tun drogistického zboží. Dary mají pomoc hlavně seniorům, matkám samoživitelkám, pěstounským rodinám, dětem z dětských domovů, handicapovaným nebo lidem bez domova a v nouzi.

Potřeba potravinové pomoci podle ředitelky České federace potravinových bank Veroniky Láchové trvale stoupá. Kvůli pandemii koronaviru ztratilo mnoho lidí práci, v poslední době se přidalo prudké zdražování, více potravin je třeba i z důvodu uprchlické krize.

Sbírka potravin se od roku 2019 koná dvakrát ročně, organizuje ji Česká federace potravinových bank se Svazem obchodu a cestovního ruchu a také obchodními řetězci a dalšími partnery.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) s Českou federací potravinových bank a ministerstvy zemědělství a životního prostředí uzavřely nově dohodu o omezení plýtvání potravinami a řešení podpory pro lidi v nouzi. Omezit plýtvání potravinami je podle prezidenta SOCR Tomáše Prouzy nutné v celém řetězci, od zemědělství přes výrobu, distribuci až po spotřebu. Dbát by na tento úkol měly nejen domácnosti a třeba také stravovací zařízení.

"Pevně věřím, že podepsané memorandum urychlí potřebné legislativní změny pro omezení plýtvání potravinami a potravinovým bankám bude garantovat stabilní podporu ze strany státu," řekl dále Prouza. Ministerstvo zemědělství se spolu s dalšími partnery podle svého šéfa Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) mimo jiné zavazuje ke koordinovanému vzdělávání českých obyvatel v této problematice. Nekula upozornil, že ročně každý Čech spotřebuje asi 800 kilogramů potravin, z toho desetinu vyhodí.

jif snm