Britská vláda prostřednictvím dopisu hlavní veterinární úřednice UK Christine Middlemiss oznámila Evropské komisi další odložení nových kontrol pro produkty živočišného a rostlinného původu při dovozu do Velké Británie z EU/ČR, jejichž zavedení bylo plánováno na červenec, resp. září a listopad 2022. Původně stanovené termíny pro zavádění těchto kontrol se ruší a britská vláda bude jejich spuštění směřovat na konec roku 2023 (resp. od 1. 1. 2024).

 

V dopise (viz příloha níže) z 28. 4. 2022 zaslaném Evropské komisi Christine Middlemiss sdělila, že dojde k dalšímu odložení termínů zavedení nových dovozních kontrol, které bylo původně plánovány na 1. červenec, 1. září a 1. listopad 2022 (viz zde).

Hlavní veterinární úřednice UK sdělila Evropské komisi, že firmy v EU mohou zastavit přípravy spojené se zavedením nových dovozních kontrol. Nové kontroly bude britská vláda směřovat na konec roku 2023, tedy začátek roku 2024. Kontroly, které již v současnosti probíhají, zůstávají v platnosti.

Dále se v prohlášení konstatuje, že výše uvedené změny budou promítnuty do oficiálních materiálů britské vlády. Konkrétně má britská vláda na podzim 2022 zveřejnit Target Operating Model, který stanoví pravidla pro všechny produkty dovážené do UK.

Zpracoval odbor zahraničně obchodní spolupráce, 29. dubna 2022.
Kontakt
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel. 221 812 758.