Navzdory ekonomickým sankcím, které Japonsko uvalilo na svého souseda, se obě země dohodly na letošních limitech lovu lososů a pstruhů.

Objem povoleného lovu pro letošní sezónu zůstane stejný jako v loňském roce, a japonští rybáři tak budou moci chytit až 2,050 tun ryb, které budou ruské protistraně kompenzovány poplatkem pohybujícím se mezi 200 až 300 miliónu jenů v závislosti na konečné velikosti úlovku. Lososi a pstruzi, které japonští rybáři ve vodách na sever od Hokkaida, se třou v ruských řekách, a dle rybářských regulí OSN má tak Rusko nárok na finanční kompenzace.

Lovecká sezóna zpravidla začíná již 10. dubna, kvůli sankcím uvalených tokijskou vládou na Rusko a agresi na Ukrajině však po několik týdnů reálně hrozila situace, že se výši letošních kompenzací a povoleného objemu úlovku nepodaří domluvit, a Japonsko tak bude čelit zásadnímu výpadku v dostupnosti oblíbeného druhu ryb. Nakonec se podařilo nalézt dohodu a japonští rybáři budou moci začít s lovem začátkem příštího května.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře agentur CzechTrade a CzechInvest Japonsko.

Zdroj: Nikkei Asian Review

Autor: CzechTrade

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/japonsko-se-s-ruskem-dohodlo-na-limitech-rybolovu