JAPONSKO

Irena Leopoldová, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Tokiu,

Mobil CZ a WhatsApp +420 773 743 880, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

3D tištěné maso a roboti loupající banány v Japonsku

Kjótský výrobce přístrojů pro jemnou mechaniku Shimadzu Corp. plánuje ve spolupráci s Ósackou univerzitou a tokijskou konzultační společností Sigmaxyz Inc. využít technologii 3D tisku k výrobě umělého masa tedy masa produkovaného pomocí umělého pěstování živočišných buněk. Maso vytištěné na 3D tiskárně by se mohlo prodávat na výstavě Expo Osaka – Kansai v roce 2025.

Technologie bude využívat tkáně, jako jsou svaly, tuk a cévy vyrobené pomocí technologie 3D tisku Ósackou univerzitou k reprodukci struktur podobných skutečnému masu jejich spojením do vláken. Dokáže také reprodukovat mramorované maso, čímž výrobce dosáhne lepší textury i chutě. 

Společnost Shimadzu plánuje vybudovat výrobní linku, která bude využívat 3D tisku jako součástí procesu automatického pěstování buněk do struktury vláken a následně nechá stroj měřit chuť a texturu. Společnost zvažuje, že v budoucnu tuto technologii uplatní v dalších oblastech, jako je regenerativní medicína a vývoj léčiv.

Japonský robot dokáže oloupat banány

Roboti v Japonsku vykonávají jednoduché úkoly v továrnách nebo rozvážejí jídlo do restaurací, nyní japonští vědci představili robota, který dokáže oloupat banán, aniž by ho rozmačkal.

Přestože je stroj se dvěma rameny zatím úspěšný pouze v 57 % případů a délka úkonu trvá 3 minuty, ukazuje se, že brzy budou stroje provádět jemnější operace, než je pohybování kovovými součástmi nebo roznášení kávy.

Japonští výzkumníci vycvičili robota pomocí procesu „hlubokého imitačního učení“, kdy mu stokrát předvedli úkon loupání banánů, aby získali dostatečné množství dat, na jejichž základě se robot naučil tuto činnost a zopakoval ji. V tomto případě dosáhl úspěšnosti při loupání banánů po více než 13 hodinách tréninku.

Vědci věří, že pomoci jejich metody se roboti naučí provádět různé jednoduché „lidské“ úkoly a tito lépe vycvičení roboti pomohou zmírnit problémy s nedostatkem pracovních sil v Japonsku, například v továrnách na výrobu obědových krabiček bento nebo v továrnách na zpracování potravin, které jsou na lidské práci závislé.

Zdroj: Reuters, The Yomiuri Shimbun

Autor: MZe ČR