Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal vědecké stanovisko týkající se výživových profilů pro vývoj povinného nutričního označování potravin na přední straně obalu a pro regulaci používání výživových a zdravotních tvrzení na potravinách. Návrh nového značení chce Evropská komise představit koncem roku.

Na základě strategie From Farm to Fork připravuje Evropská komise revizi současných pravidel nutričního označování potravin. Výsledkem má být nový povinný systém pro označování potravin nutriční hodnotou na přední straně obalu.

Evropská komise proto požádala úřad EFSA o vědecké hodnocení, které by sloužilo jako podklad pro vývoj budoucího nového celoevropského systému označování výživových hodnot na obalu potravin a také pro regulaci používání výživových a zdravotních tvrzení na potravinách. Úřad EFSA nehodnotil, ani nenavrhoval konkrétní provedení označování potravin, tedy jak by mělo označení vypadat.

Do hodnocení byly zahrnuty živiny, které se ve většině evropských zemí konzumují v nadměrném nebo nedostatečném množství. Hlavním zjištěním je, že příjem energie, nasycených tuků, sodíku a cukrů je v Evropě příliš vysoký, takže jejich snížení by pomohlo v boji proti chronickým onemocněním spojeným s nezdravým stravováním. Příjem vlákniny a draslíku je naopak u většiny dospělých obyvatel Evropy příliš nízký, takže jeho zvýšení by rovněž přispělo ke zlepšení zdraví. EFSA dále určila živiny a nevýživové složky potravin, které jsou důležité pro zdraví, skupiny potravin, které hrají v evropské stravě důležitou roli a vědecká kritéria, jimiž se má řídit výběr živin pro sestavení profilu, na kterém by mohlo být postaveno budoucí nové nutriční značení.

Ke konci roku 2022 plánuje Evropská komise představit návrh nového povinného nutričního označování potravin na přední straně obalu. Vědecký příspěvek úřadu EFSA bude spolu s dalšími zjištěními, které Komise shromáždila, podkladem pro tento její návrh.

Požadované vědecké hodnocení EFSA publikovala dne 19. dubna. 2022 pod číslem EFSA‐Q‐2021‐00026.

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/7259

Autor: MZe ČR

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/aktuality/evropsky-urad-pro-bezpecnost-potravin.html