Na jaře, kdy se příroda opět probouzí, začínáme v obchodech vyhledávat čerstvé ovoce a zeleninu. První čerstvá tuzemská zelenina je na našich pultech k dostání v dubnu, ovoce ke konci května. Do té doby si musíme vystačit, tak jako v zimě, se skladovanými jablky, hruškami, kořenovou zeleninou, cibulí nebo zelím. A také produkcí z k krytých ploch, jako jsou fóliovníky nebo skleníky. Bez nich bychom si naši spotřebu rajčat 12 kg na osobu stěží mohli dovolit!

Nejste si jisti, kdy se jednotlivé tuzemské druhy ovoce a zeleniny sklízejí? Kdy najdete v obchodech tuzemskou produkci a kdy se jedná o zboží dovezené zdaleka?

Vezměte si například jahody, u těch máme všichni asi nejvíce jasno. Červen, to je takový jahodový měsíc. Nebudete se tedy divit, když už ke konci května míjíte na ulici stánek s jahodami. Budou to čerstvé tuzemské jahody. Dovedete si i představit, že déleplodící odrůdy zaručí přísun čerstvých jahod po celé léto. Horší už to možná bude s chřestem. Chřestová sezóna, jenže kdy ona přesně je? Víme, že to je chvilková záležitost, pokud chceme pouze naší produkci. Jestliže chřest milujete, snadno si zapamatujete, že ho máte nakupovat pouze v jarních měsících. Bude to jeden z prvních druhů zeleniny, kterého se zanedlouho dočkáme.

Jenže regály v obchodech jsou zásobené ovocem a zeleninou celoročně. Pokud chcete podpořit tuzemskou produkci, pomůžou vám naše kalendáře. Pomocí nich snadno zjistíte, které sezónní produkty hledat aktuálně v obchodech a co si můžete dopřát i v zimě a na jaře díky pečlivému skladování.

Vždy se samozřejmě vyplatí také sledovat obaly výrobků, na těch si jejich původ můžete ověřit. Ve výběru vám také pomůže logo kvality Klasa. Pokud ho na obalu najdete, můžete si být jisti, že kupujete čerstvou nebo vhodně skladovanou plodinu tuzemského původu.

Více zde.

 

Autor: SZIF

Vydáno: 31. března 2022

Zdroj: https://www.akademiekvality.cz/clanek/sezona-naseho-ovoce-a-zeleniny-se-blizi-prinasime-navod-na-nakup-tech-nejkvalitnejsich-kousku