Praha 19. dubna (ČTK) - Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) se ve středu sejde s předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petrem Mlsnou kvůli kontrole marží některých potravin. Ve čtvrtek se plánuje sejít se zemědělci, potravináři a obchodníky. Nekula to dnes oznámil na twitteru.

Ministr oznámil záměr sledovat marže u potravin minulý týden po jednání vlády. Chce sledovat ceny másla, kuřecího a vepřového masa nebo pečiva. Kontrolovat chce hlavně ceny u obchodníků. "Není možné, aby zemědělec byl tlačen do podnákladové ceny a přitom ceny na pultech rostly o desítky procent," uvedl na twitteru.

Už dříve zmínil, že rozdělení zisku mezi zemědělci, potravináři a obchodníky je podle něj nerovnoměrné. Řekl také, že má informace o tom, že obchodníci plánují po Velikonocích zdražovat.

Prezident svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza minulý týden k plánům ministerstva řekl, že do kontrol by se měl zahrnout celý řetězec od zemědělců přes výrobce po obchodníky. Nekula by se podle něj měl zdržet komentářů o nerovnoměrném rozdělení zisku a zvyšování cen je podle něj způsobené růstem cen energií, pohonných hmot nebo zemědělských surovin.

Prezident Agrární komory Jan Doležal minulý týden uvedl, že připravované sledování marží vnímá jako gesto směrem k řetězcům a spotřebitelům. Uvedl také, že obchodníci se mohou přizpůsobit a marži vykazovat jako rozdíl mezi tím, za jakou cenu potraviny prodali a nakoupili od třetího subjektu, nikoliv od zemědělce nebo potravináře. Marže pak bude oficiálně nízká, ale bude velký rozdíl mezi tím, co zaplatí spotřebitel a co dostane zemědělec.

Ministerstvo zemědělství plánuje podobný krok, ke kterému v polovině března přistoupilo ministerstvo financí, které sbírá data o maržích prodejců pohonných hmot.

zaz snm