K významným úkolům Státní veterinární správy (SVS) patří také odbavování zásilek zvířat a živočišných produktů při vývozu do třetích zemí a jednání se zahraničními partnery pro usnadnění vývozu českého veterinárního zboží. Za loňský rok veterinární inspektoři vydali a potvrdili více než 13 400 zásilek živých zvířat a živočišných produktů do třetích zemí, což je meziroční navýšení více než o 21 %. Nárůst souvisel zejména s novou povinností vydávat vývozní osvědčení na živá zvířata a zárodečné produkty vyvážené do Velké Británie, která opustila Evropskou unii.

Zatímco roce 2021 bylo z ČR mimo Evropskou unii vyvezeno 13 411 zásilek veterinárního zboží, v roce 2020 to bylo 11 069. Pokud jde o různé kategorie živých zvířat a zárodečných produktů, bylo v roce 2021 exportováno o 2 244 zásilek více než v roce 2020, u živočišných produktů došlo jenom k mírnému navýšení, kdy počet zásilek vzrostl o 98 oproti minulému roku.

V roce 2021 se navýšil vývoz jednodenních kuřat a násadových vajec navzdory nepříznivé nákazové situaci v souvislosti s výskytem ptačí chřipky. Zatímco v roce 2020 bylo vyvezeno 8,8 mil. jednodenních kuřat a téměř 110 mil. násadových vajec, v loňském to bylo 24 mil. jednodenních kuřat a 159 mil. násadových vajec. V loňském roce naopak nastal pokles vývozu skotu, (2020 – 49 676 ks skotu; 2021 – 39 705 ks).

„Od počátku loňského roku začaly být certifikovány i vývozy zvířat a zárodečných produktů do Velké Británie, která vystoupila z EU. Jednalo se zejména o zásilky akvarijních ryb, ptáků jiných než drůbeže, plazů, psů a koček,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Celkové vývozy živočišných produktů vzrostly ze 116 332 tun v roce 2020 na téměř 156 853 tun v roce 2021. K výraznému nárůstu došlo zejména u krmiv pro zvířata v zájmovém chovu, kdy v roce 2020 bylo vyvezeno 52 816 tun a v roce 2021 to bylo už 88 278 tun.  Nejvíce krmiv bylo vyvezeno na Ukrajinu, do Turecka a do Srbska. Významným vývozním artiklem jsou sušené mléko a mléčné výrobky. V loňském roce směřovaly především do Thajska, Srbska a Spojených arabských emirátů.

Pro vývoz veterinárního zboží do třetích zemí musí být splněny veterinární podmínky, které si stanovuje konkrétní země dovozu. Na základě příslušných veterinárních podmínek pro konkrétní komoditu a konkrétní zemi dovozu je vytvořeno zvláštní veterinární osvědčení, které před vývozem každé zásilky vydává a potvrzuje po provedené veterinární kontrole úřední veterinární lékař SVS.

Zástupci SVS ve věci usnadňování vývozu živočišné produkce z ČR do třetích zemí vedou řadu dlouhodobých jednání se zahraničními partnery. V loňském roce nově vyjednali či aktualizovali 25 vývozních osvědčení pro vývoz do třetích zemí. Jednalo se například o osvědčení pro vývoz suchých a konzervovaných krmiv do Gruzie, Kolumbie a Maroka, krmných směsí do Číny, mléka a mléčných výrobků do Japonska a Izraele a skotu do Libanonu a Ázerbájdžánu.

Vývoz veterinárních komodit je v některých případech podmíněn také registrací konkrétního podniku u příslušné autority země dovozu. Prostřednictvím SVS bylo zaregistrováno 11 mlékáren k vývozu do Saúdské Arábie, 11 zařízení (jatky, porcovny, výrobny, sklady) pro vývoz vepřového masa a výrobků z vepřového masa do Japonska, 2 chovná zařízení pro vývoz hlodavců do Japonska.

Podle předběžných dat se konflikt na Ukrajině zatím na letošním objemu vývozu veterinárních komodit do třetích zemí výrazněji nepodepsal. Může však ovlivnit zastoupení komodit veterinárního zboží vyvážených do této země. U tradičních komodit, jako byla jednodenní kuřata, násadová vejce a skot, se výrobci poohlížejí také po jiných destinacích.

„SVS proto zahájila jednání o vývozu násadových vajec s Turkmenistánem, Tádžikistánem a Uzbekistánem. Osvědčení pro vývoz plemenného a užitkového skotu bylo v březnu dojednáno s Egyptem,“ upřesnil Semerád.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS