VIETNAM

Luboš Marek, Místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji,

tel: +84 904 099 562, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. / Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Supermarkety ve Vietnamu zavádí slevové akce uprostřed rostoucích cen

Supermarkety ve Vietnamu nabízí dvouciferné slevy, přestože náklady na výrobu potravin i energie prudce rostou. Na seznamu produktů je vepřové maso, zelenina a rychloobrátkové zboží.

Co.opmart například oznámil snížení cen u 3 000 položek ze svého sortimentu. Prodejny MegaMarket snížily ceny hovězího masa o 5 %, ovoce až o 30 % a oblečení o 50 %. Big C prodávají hovězí maso, kuřecí křídla a ovoce s 10-30 % slevou. Suroviny na vaření, jako je olej, chilli omáčky a cukr, jsou o 15–50 % nižší než dříve.

Slevy jsou nabízeny, protože spotřebitelé mají často nižší příjmy než před pandemií a životní  náklady rostou (školné, pohonné hmoty atd.).

V souvislosti se současným globálním růstem cen se ve Vietnamu mluví o tzv. importní inflaci. Importní inflace je zvyšování cen dovozu, což zvyšuje domácí výrobní náklady a vede k růstu cen zboží vyrobeného v tuzemsku. K importní inflaci v roce 2021 díky efektivní makroekonomické politice vlády nedošlo, ale letos je Vietnam pod velkým tlakem. Od začátku letošního roku výrazně rostou ceny dovážených paliv, surovin a komponentů, díky čemuž dovoz rostl rychleji než vývoz.

V lednu a únoru vykázal Vietnam obchodní deficit ve výši přes 20 mld. Kč ve srovnání s přebytkem obchodní bilance ve výši 36 mld. Kč ve stejném období loňského roku. Nárůst hodnoty dovozu byl způsoben spíše vyššími cenami než objemem.

Pro vietnamskou ekonomiku jsou zvláště důležitá hnojiva a krmiva, protože je zde velká závislost na importu, zemědělství tvoří 13 % HDP a zaměstnává 30 % pracovní síly. Během prvního čtvrtletí letošního roku vzrostly ceny krmiv o 25–40 % a to je v centrálně kontrolované ekonomice VSR velkou zátěží pro místní farmáře, protože náklady nelze jednoduše promítnout do prodejních cen. Krmivo tvoří 65–70 % nákladů chovatelů hospodářských zvířat a zvyšování cen způsobuje farmářům nyní finanční ztráty. Vietnam dovezl v lednu a únoru krmiva a suroviny pro výrobu krmiv v hodnotě přes 12 mld. Kč, zejména z Argentiny, Brazílie a USA. Největšími tuzemskými výrobci krmiv jsou společnosti CP Vietnam, CJ VinaAgri a GreenFeed Vietnam.

Zdroj: MZe ČR