Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.:+ 420 602 768 207, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

V Dubaji během EXPA 2020 certifikovali 2500 nových potravin

Pro potřeby národních pavilonů a nasycení více jak 24 milionů návštěvníků světové výstavy EXPO 2020 bylo téměř 2500 druhů potravin importováno do Spojených arabských emirátů poprvé. Dle dat dubajského městského úřadu všechny proclené potraviny splňovaly ze 100 % bezpečnostní nároky pro vstup na místní trh a možnost podávání v prostorách EXPO.

Při převodu na celkový objem importovaných potravin šlo o 3.5 milionu tun importovaných ze 114 zemí, které musely projít schválením místním oddělením pro potravinovou bezpečnost. Speciálně pro tuto výstavu byl vyvinut systém registrace a zrychleného proclení. Již 20 minut po obdržení povolení mohlo zboží opustit bezcelní zónu a zamířit do finálních destinací. 

I když kontrolní úřad uvádí, že kromě pravidelných kontrol provedl i 3389 hloubkových kontrol gastronomických provozoven za pomoci speciální techniky, nebyl nalezen ani jeden závažný problém. Kontrolní zpráva se odkazuje na velmi kvalitní přípravu a systém importních povolení a celého přepravního řetězce již před začátkem konání výstavy.

Důležitým faktorem byla flexibilita a customizace nabízených služeb městským a kontrolním úřadem přímo pro potřeby této výstavy. Jeho součástí byli například i online průvodci, tištěné materiály (jak se připravit a postupovat) nebo také konferenční přednášky pro všechny vystavovatele a provozovatele. Ty se zaměřily na celý přepravní a importní řetězec, od importu, proclení, skladování, přípravu nebo transportu na výstavu, po prezentaci a podávání v restauraci.

Pokud tedy importéři dodrželi doporučené postupy a připravili vše před samotným zasláním do Emirátů, neměli problém. Samozřejmě se občas problém vyskytl, ten ale pramenil spíše z nedodržení včasné registrace či nahlášení změn zasílané dodávky.

Dobrou zprávou je, že nastavené systémy pro importní firmy kvůli výstavě EXPO 2020 omladily a zkvalitnily technologie a přístup kontrolních úřadů ve Spojených arabských emirátech. Dá se tedy očekávat, že se příliv nových produktů do země ještě zrychlí a rozšíří.