Navštivte ve dnech 14. až 19. května 2022 veletrh pro zpracování masa a alternativních proteinů IFFA, který se ve Frankfurtu nad Mohanem představí poprvé od roku 2019! Hlavním tématem letošního ročníku bude udržitelnost v masném průmyslu, proto se veletrh zaměří také na alternativní proteiny.

Diskuse o udržitelné produkci v masném průmyslu se týká hlavně otázek ochrany životního prostředí, zdraví a životních podmínek a pohody zvířat. V souvislosti s ochranou klimatu jsou předmětem kritiky hlavně vysoké emise CO2, nadměrná spotřeba vody a produkovaný odpad, především plastové obaly.

Podle průzkumu Eurobarometru z dubna 2021 přibližně třetina Evropanů kupuje a jí méně masa a 16 procent bere při nákupu v úvahu uhlíkovou stopu potravin a přizpůsobuje tomu své nákupy. Produkty, které místo masa využívají rostlinné bílkoviny a veganské či vegetariánské alternativy, zažívají neskutečný boom a je patrný jasný trend směrem k udržitelným a ke zvířatům šetrným potravinám. IFFA 2022 na tento trend reaguje a dává poprvé prostor alternativním zdrojům bílkovin – vedle technologií zpracování masa se proto na veletrhu představí i technologie zpracování rostlinných bílkovin a jejich přísady.

Dalším trendem jsou chytré obaly, které aktivně pečují o masný výrobek, chrání ho a mají tak udržitelný efekt – uchovávají produkt ve stabilní teplotě, pohlcují nežádoucí plyny ze zrání masa a zabraňují napadení choroboplodnými zárodky. Na vhodných řešeních pracují výzkumníci Fraunhoferova institutu pro zpracovatelské technologie a obaly (Fraunhofer Institute for Process Engineering and Packaging/IVV). Ke klimaticky neutrální výrobě tak přispějí nejen nízkoemisní technologie a procesy, ale také materiálově úsporné, recyklovatelné a inteligentní obaly.

Program veletrhu IFFA nabídne návštěvníkům možnost vidět a vyzkoušet si novinky, zúčastnit se přednášek a diskusí a získat inspiraci pro nové produkty. Po celou dobu konání veletrhu bude IFFA Forum místem odborných přednášek a produktových prezentací. Každý den bude jiné hlavní téma –od automatizace, digitalizace, bezpečnosti potravin, udržitelnosti, potravinářských trendů a individualizace ve zpracovatelských podnicích. Nově se veganské i masové produkty budou vyrábět přímo na místě na výrobní lince továrny IFFA, zatímco odborníci budou vysvětlovat výrobní postupy a poskytovat informace o receptech, surovinách a procesech. Novinkou jsou také komentované prohlídky u vybraných vystavovatelů. Každá z těchto prohlídek tzv. Discovery Tours bude zaměřena na určité téma. Na výběr je z trendů v oblasti balení a procesních inovací, náhražek masa (představí je Good Food Institute Europe), ingrediencí a trendů v řeznictví (představí je DFV).

Více informací o veletrhu najdete na stránkách www.iffa.messefrankfurt.com. Vstupenky pořídíte pohodlně online na webu www.visitortickets.messefrankfurt.com.