JAPONSKO

Irena Leopoldová, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Tokiu,

Mobil CZ a WhatsApp +420 773 743 880, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 Japonská vláda zvýší ceny dovážené pšenice o 17 %

Ministerstvo zemědělství Japonska oznámilo, že od 1. dubna 2022 navýší ceny dovážené pšenice, kterou prodává soukromému sektoru o 17,3 %, čímž se přiblíží k 14letému maximu. Podle japonského ministerstva zemědělství bude průměrná cena pšenice v období od dubna do září činit 626 USD za tunu.

V Japonsku vláda stanovuje ceny v šestiměsíčních cyklech. Nyní se jedná o třetí zdražování v řadě za sebou. To bude téměř jistě další ranou pro mnoho spotřebitelů v Japonsku, které je z hlediska potravinových a energetických potřeb vysoce závislé na dovozu.

K prudkému nárůstu dochází v době, kdy ceny obilí na světovém trhu zůstávají na vysoké úrovni kvůli špatné úrodě v Severní Americe způsobené suchem.  A krize na Ukrajině k tomu dále přispěla.

Rostoucí velkoobchodní ceny pšenice ještě zvýší tlak na růst maloobchodních cen mnoha pekárenských a těstovinových výrobků přibližně od letošního léta. Po další revizi cen, která je stanovena na říjen, je stále pravděpodobnější, že ceny pšenice dále porostou, protože dopad rusko – ukrajinské krize a celosvětových sankcí proti Rusku, byl dosud zohledněn v růstu cen jen částečně.

Domácí poptávka po pšenici je asi 5,6 milionů tun ročně a 90 % z ní se dováží ze zámoří.  Vláda, která je výhradním odběratelem pšenice ze zahraničí, reviduje své velkoobchodní ceny pro mlynářské společnosti vždy v dubnu a říjnu. Ty promítají změny velkoobchodních cen do cen pšeničných výrobků, které prodávají, přibližně o tři měsíce později.

Ministerstvo zemědělství plánuje oslovit vlády USA a Austrálie, odkud Japonsko pšenici dováží, s cílem zajistit do budoucna stabilní dodávky pšenice.

Zdroj: The Japan News, The Mainichi

Zdroj: MZe ČR