Praha 24. března (ČTK) - Do Prahy dnes přijede eurokomisařka pro zdravotnictví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová. Na pracovní návštěvě se setká s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) a poté s ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL). Navštíví také pražské asistenční centrum pomoci Ukrajině.

Válek novinářům v pátek řekl, že chce s eurokomisařkou jednat i o uznávání odborných kvalifikací ukrajinských zdravotníků. Pro zapojení na českém trhu práce musí složit odbornou zkoušku a zkoušku z jazyka. Z lékařů u ní ale uspěje jen asi desetina. Bez zkoušek mohou pracovat až tři roky formou stáže od dohledem kvalifikovaného lékaře. Vzdělávání zdravotníků obecně bude i jedním z témat českého předsednictví, Válek má záměr podmínky sjednotit.

Dopoledne má eurokomisařka v plánu tiskové konference s ministry zdravotnictví a zemědělství, odpoledne se setká také se zástupci evropských výborů sněmovny a senátu. V doprovodu zástupců pražského magistrátu pak navštíví asistenční centrum pomoci Ukrajině v pražském Kongresovém centru. Tématem schůzky bude i podpora, kterou může EU poskytnout ČR na pomoc s ukrajinskými uprchlíky.

van rdo