Inflace, válka na Ukrajině, energetická krize i vysoké ceny pohonných hmot. To vše přispívá i ke zdražování potravin v Česku. Podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové letos zdraží až o 30 procent. Vláda ale na požadavky Potravinářské komory podle ní nereaguje. Mluvila o tom v pořadu Naše Česko.

Letošní zdražování potravin může být rekordní. Ceny pšenice na burze v Paříži atakují historicky rekordní maxima. Navíc Ukrajina či Rusko jsou důležitými světovými dodavateli také třeba kukuřice nebo olejnin… 

"Už po skončení covidu se objevovaly signály, že rostou ceny plastových obalů, kartonů, plechovek. Potom se k tomu přidružilo na podzim to, že zkrachovali někteří dodavatelé energií, a to zasáhlo potravinářský i zemědělský sektor," popisuje počátky zdražování prezidentka Potravinářské komory.

V minulém roce potraviny zdražily jen o 0,8 procenta. Letos zdraží až o 30 procent, varuje šéfka potravinářů. "Podle sektorů se náklady na výrobu potravin zvedly o 30 až 50 procent. U většího zpracovatele masa se náklady na výrobu jednoho výrobku zvedly v průměru o osm korun. A to se musí někde projevit, ten výrobce není schopen to absorbovat," podotýká Večeřová.  Více zde.

Autor: Tatiana Skoumalová

Vydáno: 22. 3. 2022

Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/457583-zdrazovani-potravin-muze-byt-letos-rekordni-jak-to-vidi-sefka-potravinarske-komory?campaignsrc=tn_clipboard