Akční plán realizace Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030 (dále jen „Akční plán“) rozpracovává Strategii bezpečnosti potravin a výživy 2030 (dále jen „Strategie“) schválený usnesením vlády ČR č. 323 z 29. března 2021. Cílem materiálu je definovat konkrétní opatření k naplňování Strategie v průběhu sledovaného období.


„Správná výživa je zásadní pro zdravotní stav obyvatel a velmi úzce se dotýká zemědělské produkce a výroby potravin. Je důležité, aby spotřebitelé měli přístup ke zdravým a bezpečným potravinám. V této souvislosti je na místě poděkovat všem zemědělcům a potravinářům, že i v době pandemie se jim dařilo poskytovat bezpečné a kvalitní potraviny. Ujišťuji, že i za současného válečného konfliktu na Ukrajině je pro mě bezpečnost potravin prioritou číslo jedna,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Akční plán vznikl ve spolupráci Ministerstva zemědělství a Ministerstva zdravotnictví. Definuje 83 opatření, která mají do roku 2030 přispět k posílení bezpečnosti potravin a oblasti výživy v České republice.

Dva strategické cíle

Akční plán stanovuje konkrétní opatření k naplnění Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030 (Strategie), kterou schválila vláda ČR v březnu 2021. Ta má dva základní strategické cíle.

Prvním strategickým cílem je umožnění výroby a uvádění pouze bezpečných potravin na trh, poskytování ověřených informací o bezpečnosti a kvalitě potravin, a tím posílení ochrany spotřebitelů, jejich zájmů a důvěry v systém. Akční plán proto definuje řadu preventivních opatření, která zajistí, aby potraviny na trhu nepředstavovaly zdravotní riziko, aby měl spotřebitel při výběru potravin možnost volby a dostatek informací, aby docházelo k podpoře zdraví populace, zdravotní osvětě a prevenci nemocí.

Druhým strategickým cílem je zaměření na správnou výživu podporující zdraví populace a vybraných rizikových skupin obyvatelstva. Opatření Akčního plánu proto podporují vytvoření prostředí pro zdravou výživu, např. při stravování ve školách, zdůrazňují výživu nastávajících a kojících matek, výživu v průběhu stárnutí a s tím související podporu zdravé výživy např. formou vzdělávání a poradenství či dohledu, monitorování a hodnocení.

„Zdravá strava funguje jako efektivní prevence řady vážných onemocnění a zvyšuje nejen kvalitu života, ale i jeho délku. To nejmenší, co může stát pro občany v tomto směru udělat, je podpořit dostupnost těchto potravin, ale také zvýšit informovanost o zdravé výživě a rizicích té nezdravé,“ doplnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Spolupráce ministerstev nemá vytvářet tlak na státní rozpočet

Opatření Strategie navazují na priority předchozích strategických dokumentů a vycházejí z doporučení odborníků národních i mezinárodních organizací. Akční plán vznikl v úzké spolupráci mezi ministerstvy zemědělství a zdravotnictví spolu s dalšími odborníky, kteří se na zajištění bezpečnosti potravin a oblasti výživy v České republice podílejí. S ohledem na aktuální ekonomickou situaci byla opatření navržena tak, aby nevytvářela další tlak na státní rozpočet.

Usnesení vlády ČR: AP_200_2022.pdf Akční plán č.200,2022 (221.22 KB)

Celý text:  APS2030.pdf Akční plán Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030 (1.22 MB 18.03.2022 12:44)

prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ, 18.3.2022

Zdroj: Státní zdravotní ústav

Link: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/akcni-planu-realizace-strategie-bezpecnosti-potravin-a