Brno 17. března (ČTK) - Vinařství Znovín Znojmo získalo na mezinárodní soutěži růžových vín Concours Mondial de Bruxelles Rosé Wine Session ve španělském Valladolidu titul šampiona kategorie polosuchých růžových vín, vinaři z Moravy k tomu přidali ještě osm medailí. V tiskové zprávě o tom informoval Vinařský fond, který účast vinařů na zahraničních soutěžích finančně podporuje.

Vína z Moravy soutěžila mezi 1170 vzorky růžových vín z celého světa. Titul šampiona kategorie polosuchých růžových vín získal Znovín Znojmo za πnot noir 3,14 Rulandské modré Rosé, pozdní sběr 2017, k tomu přidalo stejně vinařství i dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili.

"Titul šampiona polosuchých vín získal představitel řady kulatých pinotů, která vznikla ve spolupráci Znovínu Znojmo a Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Při výrobě těchto vín vždy propojujeme a zúročujeme ušlechtilost a potenciál starobylé odrůdy Rulandské modré, možnosti špičkové technologie, která nám umožňuje chladit surovinu na 3,14 °C," uvedl výrobní ředitel Znovínu Znojmo Karel Matula.

Vína z Moravy a Čech získala celkem jednu velkou zlatou, tři zlaté a čtyři stříbrné medaile. Znovín získal zlaté medaile za vína Cabernet Sauvignon Rosé, jakostní víno 2019 a Znovín de Lux Rosé Brut, jakostní šumivé víno 2013, další zlatou získal Bohemia Sekt za Bohemia Sekt Prestige rosé brut 2019.

Stříbrné medaile pak získala vína z jižní Moravy, konkrétně z vinařství VINO HORT za Pinot Rosé 2021, Vinařství Svoboda za André Rosé 2021 a do Vinařství Vajbar za Cabernet Moravia rosé, výběr z hroznů 2021.

Concours Mondial de Bruxelles Rosé Wine Session je součástí jedné z největších a nejprestižnějších mezinárodních soutěží vín Concours Mondial de Bruxelles. Koná se před její hlavní částí, vždy před začátkem jara a je celá věnovaná právě růžovým vínům. Letos se uskutečnil druhý ročník.

ska hj