ČÍNA

Ondřej Plaček, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu, Mob.: +420 702 176 276, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Rostoucí zájem o domácí produkci vína v Číně

Dle serveru Vino-joy, který se zaměřuje na čínský a asijský trh s vínem, ukázaly letošní oslavy čínského nového roku, že se čínští spotřebitelé začínají svými preferencemi obracet k domácím vínům. Mnozí z čínských vinařů zaznamenali začátkem letošního roku významný meziroční narůst prodejů, které se čím dál častěji realizují prostřednictvím e-commerce. Kvalita čínských vín se zvyšuje a čínská vláda loni schválila program rozvoje vinařských kapacit v provincii Ningxia, který má z regionu vybudovat vinařskou oblast schopnou konkurovat francouzskému Bordeaux. Podle tohoto plánu by měla oblast do roku 2035 produkovat 600 milionů lahví vína v hodnotě 3,12 miliard USD. Preference domácí produkce je však momentálně v Číně širším trendem, který ovlivňuje nejen trh s vínem a potravinami. V čínské společnosti se projevuje nostalgie po tradiční čínské kultuře, ale i poměrně nedávné revoluční a budovatelské době, jejíž specifické estetické prvky bývají využívány v marketingu. Tato strategie je cílená zejména na generaci Y (mileniály) a generaci Z.

Statistiky China Chamber of Commerce for Import and Export of Foodstuffs, Native Produce and Animal By-Products ukazují, že v roce 2021 činil čínský dovoz vína 424 milionů litrů (-1,36 % meziročně) a dosáhl hodnoty 1,69 miliard USD (-7,39 % meziročně).

Zdroj: MZe ČR