Úterý 8.3.2022, ČT24, Studio24
Téma: Dopady války na Ukrajině na ceny potravin, v čase 1:32:10
Moderuje: Michaela Nováková, redaktorka ČT
Host: Dana Večeřová, prezidentka PK ČR (telefon)
Zdeněk Nekula /KDU-ČSL/, ministr zemědělství (živý vstup)
České zemědělství a potravinářství není ohrožené dopady válečného konfliktu. Uvedl to ministr Ministerstvo zemědělství České republiky Zdeněk Nekula. Zásobování potravinami je podle něj v Česku dostatečné a plynulé, problémem jsou ale rostoucí ceny energií a dalších nákladů.
Podle informací Potravinářská komora České republiky je kvůli nim řada podniků na pokraji krachu. Žádá proto stát o snížení DPH u vybraných položek nebo o nastavení maximálních limitů.
"Bohužel situace začíná být opravdu kritická, máme informace od našich členů, kde některým se náklady na plyn zvedly až desetinásobně, elektrické energie pak o 300 %. K tomu se teď přidalo skokové zdražení pohonných hmot, které jsou velmi důležité při distribuci potravin a to všechno na podniky působí. Zvýšené náklady potom podniky nejsou schopné promítnou do koncových cen. Došlo by k extrémnímu zdražení potravin na pultech obchodů a to není v současné době pro spotřebitele přijatelné. Chtěli bychom o tom jednat s českou vládou, protože by to mohlo pomoci. Např. v okolních státech odpuštění DPH na pohonné hmoty, plyn nebo energii, eventuálně zastropování cen energií", uvedla Dana Večeřová, prezidentka Potravinářská komora České republiky.