Olomouc 8. března (ČTK) - Stovky ukrajinských traktoristů a dalších kvalifikovaných pracovníků například pro obsluhu linek na zpracování zeleniny budou na jaře chybět kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině tuzemským pěstitelům zeleniny, kteří tak hned na úvod sezóny mají problém zajistit dostatek těchto zaměstnanců. Zelináři zároveň poskytují ubytování rodinám svých ukrajinských pracovníků, které do Česka utekly před ruskou válečnou invazí. Část z nich může najít práci u pěstitelů zeleniny, tuto pomoc ale limituje omezená ubytovací kapacita. ČTK to dnes řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka.

"Akutně nám nyní chybí hlavně traktoristi, řidiči vysokozdvižných vozíků i kvalifikovaní pracovníci pro obsluhu linek. Bude problém tuto situaci vyřešit, protože tito lidé měli (z Ukrajiny) přijet, ale kvůli válce nepřijeli. Jsou to přitom kvalifikovaní lidé, za které nemáme náhradu. Obávám se, že většina pěstitelů zeleniny s tím bude mít velký problém," uvedl Hanka. Odhadl, že z Ukrajiny kvůli válečnému konfliktu nepřijedou na jaře k českým zelinářům stovky kvalifikovaných pracovníků z Ukrajiny. "Zatím s nimi pro sezonu nemůžeme počítat," dodal Hanka.

Pěstitelé zeleniny mohou poskytnout nekvalifikovanou práci uprchlíkům z Ukrajiny, vhodná je i pro ženy. "Nabídka je tady poměrně značná a také nabídka nekvalifikované pracovní síly bude asi dostatečná, možná až nadbytečná," řekl Hanka. Ubytovací kapacity, kterými zelináři disponují, jsou ale omezené. "Ubytováváme s pracovníky i jejich rodinné příslušníky, kteří s nimi přijíždějí. Už narážíme na limity ubytovacích kapacit, protože ubytováváme i děti. Budeme muset řešit jejich vzdělávání a také to, kdo se o ně bude starat, když rodiče budou chodit do práce," upozornil Hanka.

Zelináři nyní poskytují ubytování stovkám lidí z Ukrajiny. Pěstitelé se snaží dětem ukrajinských pracovníků zajistit výuku. Některé školy ve větších městech už nabízejí možnost výuky pro ukrajinské děti, avšak většina z nich neumí česky. "Mají obrovskou jazykovou bariéru a ukrajinští učitelé tady nejsou. Moc by pomohlo, kdyby se co nejdříve rozjela on-line výuka ze škol, které mají možnost vyučovat v ukrajinštině. Aby se děti mohly na ubytovacích zařízeních účastnit on-line výuky," podotkl Hanka.

Tuzemská produkce zeleniny určené pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl v roce 2021 podle předběžných údajů meziročně vzrostla o 15.568 tun na 244.459 tun. Farmáři loni zeleninu pěstovali na 12.066 hektarech, zatímco o rok dříve pole pro tržní produkci zeleniny zabírala 11.326 hektarů. Pěstitelé se ale od loňska potýkají s nízkými cenami, za které zeleninu prodávají do obchodů či k dalšímu zpracování. Na druhou stranu jim rostou náklady, letos se budou muset vyrovnat s prudce rostoucími cenami energií a pohonných hmot.

beh dr