Svaz pekařů a cukrářů v České republice poukazuje na skutečnost, že také v letošním roce je nutné očekávat zdražení pečiva. Příčinou je další nárůst cen vstupních surovin a energií i obavy o pracovní síly z Ukrajiny. K výpadku v dodávkách pečiva by ale dojít nemělo.

V českých pekárnách je až 15 % zaměstnanců Ukrajinců. Většinou se jedná o ženy, které v Česku chtějí nadále zůstat. Přesto i pekaři již zaznamenali odchod několika ukrajinských mužů do jejich vlasti na základě povolávacího rozkazu. „Sledujeme zatím relativně malý odliv ukrajinských zaměstnanců zpět do vlasti. Je ale pravděpodobné, že v nadcházejících týdnech bude pokračovat. Věříme, že tento výpadek bude brzy pokryt nově příchozími lidmi, kteří byli nuceni narychlo opustit svůj domov a usadit se v ČR. Nejen členové našeho svazu jsou připraveni tyto příchozí zaměstnat. Aktuálně monitorujeme poptávku až po 1500 zaměstnancích v pekárenském průmyslu,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v České republice.

Nedostatek plynu z Ruska nebo pšenice z Ukrajiny pekaře nezastaví

Zástupci svazu byli při osobním jednání s ministrem zemědělství ujištěni, že pekárenství a produkce potravin obecně spadá do kritické infrastruktury, proto se aktuálně nemusí obávat drastického omezování dodávek plynu. „V produkci pšenice je ČR víceméně soběstačná. Očekáváme ovšem, že pokud dojde ke snížení celosvětové produkce obilí, jeho cena vzroste,“ říká Bohumil Hlavatý a dodává: „Je těžké predikovat, jak se bude situace dále vyvíjet. Pevně věříme, že se brzy alespoň částečně uklidní, budou zachovány dodavatelské řetězce i produkce, a nedojde tak k razantnímu zdražování.“

 

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. (SPaC ČR), je významné potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru a podporuje jejich činnost. V současné době sdružuje 130 členů – pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin, služeb a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz.

 

 

Pro další informace kontaktujte:

 

Tomáš Iľko

Senior PR Consultant, Double-U PR, s. r. o.

E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Tel: +420 733 529 496

www.double-u.cz