Podle Potravinářská komora České republiky nejvíce vzrostly ceny u hnojiv a krmiv. Třeba dusíkatá hnojiva, která zemědělci používají na jaře, zdražila i více než o 100 %. Zvyšuje se cena pečiva, protože jeho výroba je vysoce energeticky náročná, dále zdražuje mléko i máslo z důvodu enormního navyšování ceny v dopravě, růstu cen suroviny a také energií potřebných například pro chlazení suroviny. Cenu kávy zase ovlivnilo špatné počasí a koronavirová krize, cenu cukru zvyšovaly obavy o úrodu v Brazílii, kde uhodily nebývalé mrazy. „Nicméně nakonec Indie a EU ceny zmírnily,“ doplňuje Dana Večeřová. Banány zdražily meziročně o 12 %, oproti tomu jiné ovoce je naopak levnější. Například citrony zlevnily skoro o pětinu, konzumní jablka o 15 % a pomeranče zhruba o desetinu. Cena cibule se zvýšila o necelou pětinu, a to z důvodu vlhkého počasí, které cibulové zelenině příliš nesvědčí. Více než o 50 % se zvýšila cena rajčat. „Důvodem je vyšší objem, který je pěstovaný ve sklenících, a tento způsob je nákladnější. Nejvíce se ve spotřebním koši za loňský rok zvýšila cena ledového salátu, a to o bezmála 65 procent. Právě ceny ovoce a zeleniny lze odhadovat nejhůře. Běžně kolísají podle ročního období, samozřejmě velký vliv má i počasí či nedostatek pracovníků pro sklizeň,“ shrnuje Dana Večeřová.

Celý článek zde.