Ve středu 16. února se uskutečnila v pražském Domě Černá labuť diskuze mezi dvěma světy. Mezi zastánci živočišného mléka a příznivci jeho rostlinných alternativ.

U vchodu do budovy rozdávaly mladé dámy spojené s iniciativou Taste Fake Meat a Taste Fake Milk  jako welcome drink box rostlinné alternativy mléka s názvem Mylk a o chvíli později se v osmém patře stejného domu připíjelo mlékem kravským. Dva názory se sešly pod jednou střechou. A to čirou náhodou. Potravinářská komora České republiky uspořádala totiž svoji tiskovou konferenci na téma Mléko a mléčné výrobky do jídelníčku patří! v Art & Event Gallery Černá labuť. V nezávislém prostoru určeném pro společenské a firemní akce v centru Prahy, který je ale zároveň součástí objektu, jenž platí za první a největší tuzemský dům s veganskou nabídkou v Česku. Kontroverzní náhoda dala celé akci dynamiku a přinesla podnětnou debatu, která by se jinak sotva odehrála.

Nechceme očerňovat rostlinné alternativy mléka a mléčných výrobků, chceme jen informovat spotřebitele o výhodách či nevýhodách jednotlivých typů produktů,“ uvedl setkání inženýr Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského. Ten stojí společně s docentkou Šárkou Horáčkovou z VŠCHT Praha a jejich kolegy za vznikem publikace Mléko a mléčné výrobky – rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnými, která byla na tiskové konferenci pokřtěna. Jak jinak, než kravským mlékem. Více zde.

 

Autor: Barbora Vojtová

Vydáno: 23. února 2022

Zdroj: https://www.nnmagazine.cz/mlekari-a-ochranci-zvirat-se-potkali-v-dome-cerna-labut/