České Budějovice 20. února (ČTK) - Počty chovaných prasat klesly loni v jižních Čechách meziročně o 1,3 procenta na 86.800 kusů. O téměř čtvrtinu klesly počty drůbeže, naopak mírně přibylo skotu. Stoupla i výroba mléka, poprvé se dostala k téměř 372 milionům litrů, meziročně stoupla o 2,2 procenta. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle odhadu jihočeské agrární komory letos skončí v kraji kvůli nízkým výkupním cenám každý třetí chov prasat.

Stavy prasat klesly loni ve většině krajů. Na jihu Čech chovali nejčastěji prasata na výkrm, tvořila 36,3 procenta všech. "Druhý největší podíl připadá na selata živé hmotnosti nižší než dvacet kilogramů," uvedla Ivana Vacková z krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích.

Za posledních 20 let ubylo v kraji téměř 80 procent prasat. Cena za kilogram v živé váze klesla již loni pod 25 korun. "A bude hůř. Po roce a půl podnákladové výkupní ceny vepřového masa se letos minimálně každý třetí chov v kraji uzavře. Zbývající chovatelé stavy prasat postupně sníží nebo do roku 2030 zlikvidují, pokud cena razantně nestoupne nebo nezískají dotační podporu," řekla ČTK ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Podle firmy ZZN Pelhřimov z koncernu Agrofert je náklad na kilogram prasete v živé váze kolem 35 korun, výkupní cena 24 korun. Firma také míní, že řada chovatelů letos skončí, i kvůli možným nižším dotacím. "Odhadujeme, že prasečí populace bude možná o deset procent menší, a to je hodně střízlivý odhad. Někteří naši odběratelé už oznámili, že přestávají zapouštět prasnice, to samé, když jsem mluvil s odběrateli v Rakousku a Německu. Nová (vládní) zemědělská politika dopadá nejen na naše zemědělce," řekl ČTK ředitel ZZN Pelhřimov Zdeněk Kubiska.

Loni na jihu Čech přibylo jatečných prasat, o devět procent na 14.400. tun živé hmotnosti. Díky tomu se podle ČSÚ zastavil dlouhodobý klesající trend této produkce v kraji.

Co se týče skotu, v jižních Čechách se ho loni chovalo nejvíc ze všech krajů, 212.000 kusů. Stavy meziročně stouply o 2,5 procenta. Na českém chovu skotu se kraj loni podílel téměř ze 16 procent. Přes 40 procent skotu tvořily krávy. O necelá tři procenta klesl počet jatečného skotu, na 23.500 tun.

"Chov skotu a produkce mléka patří kvůli přírodním podmínkám a zejména z důvodu vysoké profesionality jihočeských chovatelů ke stěžejním zemědělským odvětvím v kraji. Také díky blízkosti státních hranic a úspěšnému fungování odbytových organizací se daří část produkce uplatnit v zahraničí. Přestože farmářské ceny hovězího masa a mléka vloni mírně narůstaly, rentabilita chovů spíše stagnovala nebo naopak začala klesat," uvedla Šťastná. Jak dodala, enormně rostly náklady na energie, obiloviny, olejniny i pohonné hmoty. "V současnosti se většina chovatelů dojnic cítí ohrožená reformou zemědělské politiky ČR," uvedla.

Loni v kraji klesly meziročně chovy drůbeže, téměř o čtvrtinu. Na jihu Čech evidovali statistici 1,59 milionu kusů drůbeže, přes pětinu tvořily nosnice.

vkc hj