Praha 16. února (ČTK) - Kabinet dnes schválil návrh novely nařízení vlády, která mimo jiné upravuje přípustné limity olova a kadmia při produkci ovoce a zeleniny či mění podmínky dotací pro včelaře. Vyplývá to z výsledků jednání na stránkách vlády. Novela je nutná i pro získávání dotací z druhého pilíře Společné zemědělské politiky EU.

Novela hovoří o podmínkách provádění agroenvironmentálně-klimatických opatření, které mají podle důvodové zprávy za úkol podpořit způsoby využití zemědělské půdy, jež jsou v souladu s ochranou a zlepšením životního prostředí, krajiny a jejich vlastností. Novela podle předkládací zprávy reaguje na unijní nařízení, kterým se stanoví přechodná ustanovení o podpoře z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a z Evropského zemědělského záručního fondu v letech 2021 a 2022. Příslušným orgánem, který žadatelům poskytuje dotace z prostředků EU, je v ČR Státní zemědělský intervenční fond.

Navrhované nařízení upravuje limity těžkých kovů (olova a kadmia) v produkci ovoce a zeleniny. Tato úprava je vyvolána nařízením EK, které snížilo maximální přípustné hodnoty obsahu olova a kadmia v některých potravinách s cílem omezit vystavení obyvatelstva jejich toxickému a karcinogennímu účinku.

Financování opatření v rámci navrhovaného nařízení vlády vychází z finančního plánu uvedeného v Programu pro rozvoj venkova pro roky 2014 až 2020. Všechna opatření programu pro tyto roky jsou spolufinancována z rozpočtu EU ve výši maximálně 85 procent celkových veřejných výdajů. V roce 2015 vláda usnesením navýšila míru kofinancování z veřejných zdrojů z o deset procent na 35 procent.

Ročně je v rámci agroenvironmentálně-klimatických opatření zažádáno o dotaci 3,3 miliardy korun, přičemž příspěvek státního rozpočtu je zhruba 0,825 miliardy korun.

jch jw